Daarnaast krijgen gebruikers een "service"-melding te zien als zij de batterijconditie controleren waarin wordt gemeld dat er niet gecontroleerd kan worden of de iPhone een authentieke batterij heeft en dat een door Apple geautoriseerde reparateur de accu moet vervangen. Er wordt verder geen informatie meer gegeven over de accu, maar de batterij kan gelukkig nog wel worden gebruikt.

Dit probleem is ontdekt door iFixit en het ziet er naar uit Apple ook 3rd party battery health apps blokkeert waardoor gebruikers met geen mogelijkheid meer kunnen zien wat de status van hun accu is. Zelfs als de accu is vervangen door een officiële versie van Apple zelf.

"Onze vriend Justin merkt op dat er een Texas Instruments microcontroller op de batterij zelf zit die informatie geeft aan de iPhone, zoals de capaciteit van de batterij, de temperatuur en de tijd die nodig is om de batterij volledig te ontladen. Apple gebruikt zijn eigen versie, maar vrijwel alle smartphone-batterijen hebben een versie van deze chip. De chip die gebruikt wordt in nieuwere iPhone-batterijen bevat een authenticatie-eigenschap die de informatie opslaat voor het koppelen van de batterij aan het moederbord van de iPhone. Simpel gezegd, als de batterij niet de unieke authenticatiesleutel heeft die het moederbord van de iPhone verwacht, dan krijg je dat "Service" bericht".

Gelukkig is er nog wel een workaround om de status van de accu te bekijken, maar het vereist nogal wat stappen. Je zal de app coconutBattery moeten installeren op een computer met macOS en je iPhone moeten aansluiten op de computer om de accu-informatie uit te lezen.

Apple was niet bereikbaar voor commentaar.