Apple heeft woensdag (in de Nederlandse avonduren) zoals verwacht zijn nieuwste model iPhone aan de wereld getoond. Het toestel bevestigt de al uitgelekte foto's en details. Gemaakt van glas en aluminium, met iets hoger 4 inch scherm (versus de 3,5 inch die voor Apple tot op heden standaard was), een krachtigere A6-processor en ondersteuning voor 4G-technieken waaronder LTE. Webwereld volgt de presentatie via het liveblog van zustersite Macworld.com.

Naam zelf al verklapt

Het apparaat heet toch gewoon de iPhone 5, en niet - in navolging van de ‘iPad 3’ - iets als ‘de nieuwe iPhone’. Dit feitje is vandaag al per ongeluk prijsgegeven door de zoekfunctie op Apple’s eigen site. Het intikken van ‘iPhone 5’ op Apple.com gaf vanmiddag al drie zoekresultaten, waarvan de pagina’s zelf toen nog niet toegankelijk waren.

De opvolger van de 4S is de dunste en lichtste telefoon die Apple "ooit heeft gemaakt", prijst marketingtopman Phil Schiller aan. De iPhone 5 is 7,8 millimeter dik, wat 18 procent dunner is dan de 4S. Het weegt 112 gram, wat 20 procent lichter is dan de 4S. Het 4 inch Retina-scherm heeft dezelfde beelddichtheid (326 pixels per inch) als het 3,5 inch scherm van de 4 en 4S.

4 inch Retina met touch in glas

Dat hogere scherm heeft een resolutie van 1136 bij 640, dus een echte HD-verhouding van 16 bij 9. Dat geeft ruimte voor een vijfde rij icoontjes op het scherm, en laat agenda van iOS nu ook een volledige vijfdaagse werkweek in een keer tonen. Apple heeft zijn eigen productiviteitsapps iWork en consumentenapps iLife al aangepast voor dit grotere scherm. “Meer ruimte om te werken en te spelen”, zegt Schiller.

Bestaande apps die (nog) niet zijn aangepast, worden niet uitgerekt of vervormd. De iPhone 5 voegt simpelweg twee subtiele zwarte balken toe aan het beeld. De app oogt dus normaal. Sommige developers zijn door Apple van tevoren ingelicht, wat nu bijgewerkte apps oplevert van CNN en restaurant-app Open Table.

Verder heeft het Retina-scherm nu geïntegreerde touch-sensoren in het glas zelf. Daardoor is de display eenderde dunner, wat weer het totale toestel dunner maakt. Bovendien vermindert de touch-integratie in het glas de weerspiegeling van het scherm. Dit moet het gebruik in zonlicht verbeteren.

Wereldwijd 4G

De iPhone had al diverse soorten 3G aan boord. Het nieuwe model voegt daar 4G-technieken aan toe: HSPA+, DC-HSDPA en LTE. Laatstgenoemde heeft een theoretische maximumsnelheid van 100 Mbps, prijst Apple zijn toestel aan. In de praktijk moeten telco’s wel hun zendmasten en achterliggende netwerk hierop aanpassen om gebruikers die topsnelheid echt te bieden.

Apple somt de diverse telecombedrijven wereldwijd op die met 4G bezig zijn. In de VS zijn dat AT&T, Verizon en Sprint, in Europa Deutsche Telecom en EE (Everything Everywhere) in Groot-Britannië. Nederland wordt niet apart genoemd door Apple, mogelijk mede vanwege het feit dat 4G hier nog slechts in beperkte pilots wordt toegepast.

iPhone 5 met 4G

WiFi is ook opgevoerd in de iPhone 5 door 802.11n toe te voegen. Die standaard voor draadloze netwerken wordt door de nieuwe iPhone gebruikt op zowel de 2,4 GHz- als de minder druk bezette 5 GHz-band. Dat belooft volgens Apple een topsnelheid van 150 Mbps.

Geen batterij-offer

De nieuwe A6-processor is twee keer sneller dan de A5, zowel wat betreft de rekenkracht (cpu) als het grafische vermogen (van de ingebouwde gpu). In de praktijk komt dit neer op webpagina’s die ruim twee keer sneller worden geladen, foto’s opslaan wat ruim anderhalf keer sneller gaat en muziekapps met songs die bijna twee keer sneller starten. Dit alles met een chip die 22 procent kleiner is dan zijn krachtige voorganger. Apple prijst de eigen chipexpertise aan.

De batterijduur van dit nieuwe, krachtigere toestel lijdt echter niet onder deze verbeteringen. Apple heeft de batterij eveneens opgevoerd, en het energieverbruik teruggedrongen. De iPhone 5 haalt 8 uur aan bellen en browsen over 3G-verbindingen, 8 uur browsen via LTE en 10 uur via WiFi. Video’s afspelen kan 10 uur op een enkele batterijlading en muziek beluisteren kan 40 uur lang. In standby houdt de iPhone 5 het 225 uur uit. Dit alles is beter dan de iPhone 4S, laat Apple weten.

Pre-hype

De aankondiging van de persconferentie was voor veel media, zowel Amerikaanse als Nederlandse, al nieuws. Dit ondanks het gebruikelijke gebrek aan details van Apple, afgezien van datum, tijd en lokatie. De enige toevoeging die de iPhone-maker deed was de tekst "Het is bijna hier" en de 5-vormige schaduw van het getal 12 van de datum.

'Apple- vorsers' hebben zich ook gestort op het inschatten van de locatie voor de inhoud van de persconferentie. Die vindt plaats in het Yerba Buena Center for the Arts in San Francisco. Diverse Apple-fans hebben al foto's gemaakt van de lokatie in voorbereiding. Dit volgend op de vele, vele geruchten - en analyses daarvan - met brokjes uitgelekte informatie.