De zondagseditie van de Britse krant The Telegraph meldt dat Apple zijn plannen voor de ontwikkeling van een iPhone zonder simkaart heeft gestaakt. De krant baseert zich daarbij op een anonieme bron die een leidinggevende functie heeft bij een telecomprovider. De reden dat Apple stopt met de ontwikkeling van een simkaartloze telefoon is volgens de kant het dreigement van de providers om te stoppen met de subsidiëring van de iPhone, mocht het zover komen. Dit dreigement lekte afgelopen vrijdag uit, de telecomoperators maakten zich boos om de plannen van Apple.

'Staart tussen de benen'

Eén van de bronnen van de krant stelt dat Apple lang heeft geprobeerd om een steeds hechtere relatie met hun klanten te krijgen en om de telefoonaanbieders buiten te sluiten. “Maar deze keer zijn ze met de staart tussen de benen terug naar de tekentafel gestuurd”, zegt de bron tegen de krant.

Apple gaat de technologie toch in één van zijn producten opnemen. Volgens de bron van het dagblad gaat het bedrijf uit Cupertino in aanloop naar de kerst of net in het nieuwe jaar de 3G-versies van de iPad uitrusten met een geïntegreerde simkaart. Apple kan dat doen omdat de tablet niet door de telefonieaanbieders wordt gesubsidieerd.

Eenvoudig overstappen

Eind oktober lekte al het gerucht uit dat Apple samen met simkaartfabrikant Gemalto een chip ontwikkelt waarmee het mogelijk is om de iPhone of iPad via de App Store van Apple te activeren met een provider naar keuze.

Hoewel Apple dit gerucht nooit heeft bevestigd, meldden anonieme bronnen binnen de telecomwereld vorige week vrijdag verbolgen over het plan.