Motorola claimt op zijn beurt dat Apple op 18 van zijn patenten inbreuk maakt. De Amerikaanse smartphonemaker is de juridische strijd begonnen met zijn aanklacht tegen Apple in oktober. De iPhone-fabrikant kwam al snel met een tegenaanklacht. Apple had kort daarvoor HTC aangeklaagd vanwege schending van patenten over smartphones. HTC en Motorola zijn twee van de belangrijkste fabrikanten van Android-telefoons.

Zaak verplaatsen

Afgelopen week heeft Apple zijn aanklacht bij de U.S. International Trade Commission uitgebreid met de claims van inbreuk op 12 extra patenten. Motorola had de rechter in Delaware eerder verzocht Apple te verbieden 11 patenten in te brengen die het al in de zaak tegen HTC gebruikt. Apple reageert nu op dat juridische verzoek met de stelling dat Motorola deze bij de verkeerde rechtbank heeft ingediend.

Volgens Apple moet de zaak worden verplaatst van Delaware naar Wisconsin, waar Apple de zaak tegen Motorola aanhangig heeft gemaakt. Apple stelt dat dit geen probleem moet zijn omdat Motorola ook al Microsoft in Wisconsin heeft aangeklaagd om patentschending. Dat betreft onder meer de Xbox360-gameconsole van Microsoft,

Patentoorlogen

De zaken tussen Apple en Motorola zijn maar een onderdeel in een hevige patentenstrijd tussen alle makers van mobiele telefoons. Tegen Motorola lopen ook zaken door Blackberry-maker RIM, patenttrol NTP, de Finse telefoonreus Nokia, Microsoft, patenttrol Acacia Research en het Nederlandse Gemalto.