Nog altijd ontbreekt die ene echt onderscheidende applicatie. De Apple Watch blijft voor veel eindgebruikers een (prachtige) gadget zonder urgentie. Het slimme horloge kan nog steeds niet opereren zonder iPhone 5 en hoger, heeft geen eigen GPS, gaat niet langer mee dan maximaal 18 uur en ook kun je er niet mee bellen.

Niet revolutionair

Apple presenteerde maandag in San Francisco wel enkele nieuwe apps en functies. Het draadloze inductief opladen via Apple's MagSafe-technologie is innovatief. Het snel openen van berichten en notificatie via 'Glances' ziet er gelikt uit en is functioneel. Een stappenteller, hartslagmeter en de workout-app die aangeeft dat je te lang stil hebt gezeten, allemaal erg mooi. Maar revolutionair? Nee.

Partijen als Facebook, Uber, Shazam en Wechat hebben al apps ontwikkeld die beschikbaar zijn via de nieuwe Apple Watch (app)Store in iOS 8.2, dat per direct wordt uitgerold. Gebruikers kunnen simpel op het scherm tikken voor het openen van berichten, hun bewegingactiviteiten bekijken en op de hoogte worden gehouden van gestelde doelen. De Apple Watch als coach, aldus Apple-CEO Tim Cook in zijn presentatie.

Sterke apps

Sterk zijn ook Apple's eigen apps. Dat zijn naast de berichtenapp ook de agenda, weerbericht-app en interessanter: e-mails bekijken en versturen. Dit lijkt overigens vooral handig voor het scannen van je inbox. Een lange e-mail op een horloge lezen is simpelweg onpraktisch.

Tijdens de twee uur durende presentatie, waarin ook een geheel nieuwe MacBook en open source (!) platform ResearchKit voor medisch onderzoek voorbij kwamen, was het wachten op de echte verrassing die Cook uit de hoge hoed zou toveren. Maar die kwam niet.

13.000 euro

De Apple Watch is een zeer strak en handig ontworpen smartwatch, stijlvol misschien zelfs, maar nog geen iDevice die zich echt onderscheidt. Met de nadruk op 'nog', want Apple gaat het apparaat ongetwijfeld snel doorontwikkelen.

Tot slot het stevige prijskaartje van de eerste Apple Watches. Dat start op 399 euro voor de 38 mm Apple Watch Sport en loopt op tot, jawel, 13.000 euro voor de beperkt beschikbare 18-karaats gouden versie. Daartussen valt een grote variatie in materialen, bandjes en kleuren. Het stopwoordje tijdens de presentatie was dan ook: "Persoonlijk".

Vanaf 24 april ligt de Apple Watch in 9 landen in de winkel. Nederland zit daar niet bij. Wij moeten nog even geduld hebben.


Update 21.05 uur: Prijzen in euro's toegevoegd.