De zaak is aangespannen bij de International Trade Commissie (ITC) in de VS. Met rechtszaak wil Elan voorkomen dat er nog multitouch-apparaten van Apple worden ingevoerd in de VS. Het gaat om de iPhone, iPad, iPod Touch, MacBook en de Magic Mouse.

De rechtszaak is vergelijkbaar met een andere zaak die het bedrijf vorig jaar aanspande tegen Apple. In die zaak wil Elan geen invoerverbod maar een schadevergoeding. De ITC kan alleen verboden opleggen, wat waarschijnlijk neerkomt op een zwaardere straf.

Alleenrecht op multitouch

Elan zoekt met deze tweede zaak een maas in de wet op, analyseert GigaOM. Daardoor kan één bedrijf twee keer worden aangeklaagd voor inbreuk op een enkel patent. Apple gebruikte dezelfde tactiek bij een aanklacht tegen HTC, die vreemd genoeg ook draait om inbreuk op multitouchpatenten.

Apple probeert het alleenrecht op multitouch te verkrijgen en verkreeg recent een patent voor aanraakschermen. Ook registreerde Apple de merknaam Multi-Touch. In februari vorig jaar argumenteerde Elan dat de patenten van Apple anders zijn dan zijn eigen patenten. Apple's patenten zouden draaien om specifieke gebruikerscommando's in plaats van de multitouchtechnologie an sich. Daarom vindt het bedrijf dat Apple zijn patentrecht schendt.

Eerder succes

Elan heeft eerder met succes een zaak aangespannen om hetzelfde patent. In 2006 werd het bedrijf Synaptics aangeklaagd en oordeelde de rechter in het voordeel van Elan voordat de twee partijen een licentiedeal sloten. Elan heeft zelf grootse plannen met de technologie. Afgelopen januari maakte het bedrijf bekend dat het 10,1 inch touchscreen de Windows 7 certificatie binnenhaalde.