Twee Schotse bedrijven klagen Apple nu aan voor inbreuk op hun patenten op touch-technologie. Picsel Technologies en het gerelateerde Picsel Research hebben in de Verenigde Staten een aanklacht ingediend tegen Apple. De computerproducent zou met de bedieningsmogelijkheden van zijn iPhone hun patenten schenden.

Weergave

Het gaat niet om multitouch-mogelijkheden, maar om technieken voor het weergeven van content. Het gaat om zoom- en pan-mogelijkheden voor documenten, websites en beeldmateriaal op een smartphone.

Picsel wil een vergoeding op basis van het aantal reeds verkochte iPhone's en eist daarnaast ook een boete. De Schotse aanklager telt Motorola, Nokia, Palm, Samsung, NTT Docomo, Sony Ericsson en Sharp onder zijn klanten. Het stelt dat reeds 250 miljoen mobiele apparaten zijn technologie al gebruiken. Daarvoor zijn dan wel licentievergoedingen betaald.

Patentenportfolio’s

Apple heeft eerder al laten weten patenten te hebben op technologie voor smartphone-bediening via touch-scherm. Het gaat specifiek om meervingerige bediening. Dat patentenportfolio heeft er volgens een anonieme Google-ontwikkelaar al toe geleid dat het Android-besturingssysteem vooralsnog geen multitouch biedt. Dit is gebeurd op verzoek van Apple.

Smartphone-producent Palm heeft zijn geheel nieuw ontwikkelde webOS wel voorzien van multitouch. Analisten voorzagen al een patentenconflict met Apple. Volgens Palm-ceo Ed Colligan is daar echter geen sprake van. Hij zegt dat zijn bedrijf ook een flink pakket patenten heeft op dergelijke technologie. Dit levert een Koude Oorlog-situatie op waardoor er volgens Colligan geen aanklachten komen.