Het door Microsoft uitgeklede Nokia moet het vandaag de dag vooral hebben van zijn netwerktak NSN en de kaarten- en navigatiedienst HERE. Daarmee wil het concurreren met bijvoorbeeld Google Maps en natuurlijk ook Apple Maps. Maar daarvoor moet je wel alom vertegenwoordigd zijn op alle platforms. HERE zat ooit kort op iOS maar kreeg fatale compatibiliteitsproblemen met iOS7.

Interne DNS-aanval fout

Nokia's HERE was daarom lange tijd alleen beschikbaar op Windows en Android. Tot woensdag, toen het bedrijf met een feestelijke opening in de iTunes-appwinkel direct een grote slag wilde slaan door veel gebruikers binnen te halen. Dat ging dus mooi niet door vanwege wat Apple zelf een enorme "interne DNS-fout" noemt.

De zeldzaam lange storing zorgde er uiteindelijk voor dat de App Store van Apple, maar ook iCloud-diensten, de hele dag lang offline waren. Iets wat Apple overigens volgens sommige nieuwsmedia zo'n 2 miljoen dollar per uur kostte.

Wij zijn de beroerdste niet, dus bij deze toch nog wat aandacht voor de nieuwe app van het bedrijf dat decennia lang de techtrots van Finland was. Met de gratis HERE-app voor iPhone en iPad (maar dus ook alle andere platforms) kun je kaarten ook opslaan voor offline gebruik.