De verdachten hadden leidinggevende functies bij respectievelijk Dell, AMD, Flextronic en TSMC. Dat laatste bedrijf maakt chips voor de iPhone en de iPad.

De verdachten zouden de gegevens in ruil voor in sommige gevallen honderdduizenden dollars hebben doorgespeeld aan James Fleishman, een consulent bij investeringsbedrijf Primary Global. Hij zou op zijn beurt weer delen van de gelekte bedrijfsgeheimen hebben doorgegeven aan verschillende hedgefunds.

Dell

Daniel Devore, die als supply manager verantwoordelijk was voor het in de gaten houden van de wereldwijde voorraden bij Dell, is een week geleden aangehouden. Hij zou naast informatie over Dell ook gegevens hebben verschaft over toeleveranciers, zoals harde schijf-fabrikanten Western Digital en Seagate. Daarvoor zou hij ruim 145.000 dollar in zijn zak hebben gestoken. Hij pleit schuldig en werkt mee in ruil voor strafvermindering. Devore is ondertussen ontslagen bij Dell.

Drie verdere aanhoudingen

Afgelopen donderdag zijn nog eens drie aanhoudingen verricht: Fleishman, Mark Longoria (Supply Chain Manager bij AMD), Walter Shimoon (Senior Director Business Development bij Flextronics) en Manosha Karunatilaka (Account manager bij TSMC). Flextronics en TSMC zijn toeleveranciers voor Apple, en leveren onderdelen voor onder andere de iPhone en de iPad.

Longoria zou volgens de openbare aanklager 200.000 dollar hebben verdiend. Hij is al sinds oktober door AMD op non-actief gesteld.

Informatie iPhone en iPad

Shimoon zou 22.000 dollar hebben geïncasseerd voor informatie over de verwachte verkoopcijfers rond de op dat moment nog niet op de markt gebrachte iPhone 4. Ook zou hij heimelijk opnames hebben gemaakt over interne vergaderingen over het K48-project. K48 was de interne codenaam voor de iPad.

Karunatilaka zou verkoopcijfers en leveringsgegevens over TSMC hebben doorgespeeld. TSMC is de fabrikant van vrijwel alle chips die in de iPhone zitten.

De vier mannen worden aangeklaagd voor communicatiefraude. Fleishman wordt daarnaast aangeklaagd voor samenzwering, terwijl de drie insiders investeringsfraude aan de broek krijgen. Naar verwachting worden de vier in januari voorgeleid.