Hoewel Apple's eerste telefoon vanaf 29 juni al in de Verenigde Staten verkrijgbaar is, laat de Europese introductie nog altijd op zich wachten. De vooruitzichten dat de Iphone snel daarna ook in Europe te koop zal zijn, worden er echter niet beter op.

Meerdere Europese telecombedrijven hebben tegenover marktanalist Avi Greengart van marktonderzoeksbureau Current Analysis verklaard, niet bereid te zijn de stringente eisen die Apple stelt aan een samenwerking, in te willigen. De telecombedrijven verwijten Apple een arrogante houding en zien daarom liever af van zakendoen met het bedrijf.

Apple liet eerder weten, net als in de Verenigde Staten, ook in Europa het liefst zaken te doen met één aanbieder die in alle landen voldoende dekking heeft. Volgens Greengart zou Orange daarom de beste Europese partner voor Apple zijn. Orange beschikt als enige aanbieder van mobiele diensten over een voldoende omvattend edge-netwerk in Europa.

De Iphone die voor communicatie over korte afstanden ook wifi en Bluetooth ondersteunt, leunt voor dataverkeer over grotere afstanden op deze uitbreiding van de gsm-techniek.

"Meerdere telecombedrijven hebben laten weten nooit de Iphone te zullen aanbieden", aldus Greengart. Volgens hem rapporteerden de aanbieders na de gesprekken over een eventuele samenwerking, Apple 'zo ongelofelijk arrogant' te vinden dat zij liever afzien van samenwerking. Apple zou in de onderhandelingen eisen stellen die 'eenvoudig niet gerechtvaardigd zijn, ongeacht hoe hot het product ook is'.

Volgens Greengart dreigt de Europese Iphone veroordeeld te worden tot losse verkoop, voor Apple een weinig aansprekend vooruitzicht. Veruit de meeste mobiele telefoons worden gebundeld met een overeenkomst met een telecomaanbieder verkocht. Ook zou de verkoop van simlock-vrije Iphones in Europa kunnen leiden tot een voor Apple ongewenste grijze import in de Verenigde Staten. Daar biedt Apple de Iphone alleen aan in combinatie met een tweejarig abonnement van AT&T.

De Iphone is Apple's eerste mobiele telefoon. Het apparaat is voorzien van een 3,5 inch touchscreen voor de bediening en beschikt verder over een 2 megapixel-camera.