Nokia zit nog altijd in verschillende Indiase deelstaten verwikkeld in een belastinggeschil. Het oorspronkelijke bedrag dat de Indiase overheid nog wilde zien was 321 miljoen dollar. De deadline daarvoor lag in eerste instantie op 12 december, waarna de belastingdienst dreigde met een verdriedubbeling van de claim en deze ook uitvoerde.

Bezittingen bevroren

Al die tijd kunnen Nokia's bezittingen in India, waaronder de 8000 werknemers tellende Chennai-fabriek, niet worden verkocht of in de Microsoft-deal betrokken worden. Dat bleek al snel problematisch: de Indiase tak is onderdeel van de deal met Microsoft. Zolang het belastingconflict niet is opgelost, zijn alle Indiase bezittingen bevroren. Daardoor kunnen deze niet overgedragen worden aan Microsoft.

Daar zijn nu ook de Chinese autoriteiten bijgekomen. In China zijn er nog geen definitieve afspraken omtrent alle patenten van Nokia. Volgens The Guardian voert het ministerie van Handel druk uit op Microsoft en Nokia voor lagere octrooivergoedingen. Toch verwachten beide bedrijven dat de deal niet in gevaar komt: april wordt nu genoemd als de maand waarin afronding wordt verwacht.

VS en Europa wel akkoord

De overname is door autoriteiten in de VS en Europa inmiddels goedgekeurd. Zowel de mededingingsautoriteit van de Europese Commissie, de Amerikaanse waakhond FTC en de aandeelhouders van Nokia zijn akkoord. Met de deal, die begin september bekend werd, is een bedrag van 5,44 miljard euro gemoeid.