De Android-ROM van zoekreus Baidu is nu al te downloaden, maar wordt pas volgende week gelanceerd, ontdekte technologiesite The Next Web. Met het aangepaste besturingssysteem vervangen consumenten hun Google-apps door de alternatieven van Baidu.

Baidu mikt op Google

Baidu neemt concurrent Google stevig onder vuur met de ROM. Het Chinese zoekbedrijf heeft met Baidu Yi al een eigen Android-versie op de markt waarin Google-apps ontbreken.

Deze nieuwe ROM is gericht op Androids die nog geen Baidu-skin hebben draaien. Zo bereikt het bedrijf ook populaire internationale toestellen en eventueel nieuwe smartphones die op het reguliere Android draaien.

Concurrentieslag Chinese smartphones

De Chinese concurrent heeft al een grote vinger in de smartphonepap in China. Zo lanceerde het vorig jaar de Android-skin Yi en bracht het bedrijf deze maand het eigen OS Baidu Cloud uit. Dit besturingssyteem moet de concurrentie aangaan met alle andere platforms, zoals iOS, Android en Windows Phone.

Zoeken in de cloud

Een drempel van de nieuwe ROM is dat gebruikers het aangepaste OS vanaf de geheugenopslag moeten flashen. Als dat eenmaal is gebeurd, kunnen Chinese consumenten niet alleen gebruikmaken van 'oude' Baidu-diensten

De splinternieuwe clouddienst van het zoekbedrijf staat ook klaar voor consumenten die het alternatieve besturingssysteem installeren. Updates voor de ROM worden volgens Baidu wel over-the-air gepusht naar smartphones die op de ROM draaien.