Dat stelt Microsoft-ceo Steve Ballmer in een interview met Fortune. Gevraagd of het voor Microsoft geen uitkomst is om, net als Google met Android doet, zijn mobiele besturingssysteem gratis weg te geven, riposteert Ballmer:

“Er is niks gratis aan Android. Ik bedoel, aan het eind van de dag, zoals we in een aantal zaken zeker hebben bevestigd, rusten er royalties van intellectueel eigendom op. Of ze [Google, red] er geld voor vragen of niet, dat is hun bedrijfsbeslissing.”

Android in houdgreep patenten

Inderdaad is er momenteel de bizarre situatie ontstaan dat Android-maker Google het open source OS gratis aan fabrikanten beschikbaar stelt, terwijl andere partijen, zoals Apple en Microsoft, van die fabrikanten geld eisen voor Android.

Onlangs zwichtte bijvoorbeeld mobielfabrikant HTC onder de patentdruk van Redmond. Dat heeft er toe geleid dat HTC nu royalties aan Microsoft betaalt voor elke Android-smartphone die het maakt.

En tussen Apple en HTC is een vergelijkbare situatie zelfs geëscaleerd in een patentaanklacht van Apple. HTC schendt met Android-smartphones een aantal patenten van Apple, beweert de iPhone-producent.

Groeimarkt

Maar ondanks alle pogingen tot ondermijning van Android met patentclaims en royalties, groeit het besturingssysteem als kool. Terwijl het antwoord van Microsoft, Windows Phone 7, nog op zich laat wachten. Maakt Microsoft nog wel een kans?

Ballmer: “Er zit veel dynamiek in de markt. Ze gaan omhoog, naar beneden, zijwaarts, zus en zo. De hele markt groeit. Als het aankomt op marktaandeel en populariteit is er nog veel kans voor innovatie.”

Als voorbeeld dat de marktverschuivingen niet zo snel gaan noemt de Microsoft-topman Apple: “Die heeft wat goeie dingen gedaan, maar ze zijn niet nummer één. Nummer één is nog steeds Nokia, nummer twee is nog steeds RIM…”