Ballmer deed zijn uitspraken tijdens de jaarlijkse CIO Summit, waar veel vragen op hem werden afgevuurd over Windows Mobile. Microsoft wordt bekritiseerd omdat het mobiele besturingsprogramma nauwelijks concurrerend is voor Apples iPhone of andere toestellen. "We kunnen sneller handelen op dit gebied; ons team is daartoe in staat", aldus Ballmer. In het vierde kwartaal dit jaar volgt een nieuwe versie van Windows Mobile.

Catch 22

De Microsoft-baas reageerde onder meer op een IT-beheerder van NASA, die wilde weten hoe hij medewerkers moest behandelen die een Android G1 of iPhone meenemen naar hun werk. Volgens de vragensteller voldoen die consumentenapparaten niet aan de zakelijke veiligheidseisen. Windows Mobile wel, maar de werknemers willen geen mobieltjes met dat systeem erop. Ballmer noemde het een 'uitdaging' dat Windows Mobile verschillende ontwerpen ondersteunt. Dankzij die verscheidenheid is het systeem geschikt voor een breed publiek, maar Microsoft onderzoekt nu met de mobieltjesmakers opnieuw hoe Windows Mobile de beste resultaten kan behalen op verschillende toestellen.Naar aanleiding van vragen uit het publiek zei Ballmer verder dat de licentievoorwaarden van de mobiele software worden vereenvoudigd. Hij waarschuwde echter voor een Catch 22. "Eenvoudiger maken betekent het terugbrengen van opties. En over het verwijderen van iedere optie kan een andere klant weer ontevreden zijn", aldus Ballmer.

R&D

Op de CIO Summit herhaalde Ballmer zijn eerdere belofte dat Microsoft ondanks de economische situatie zal blijven investeren in R&D. Dat er minder investeringskapitaal beschikbaar is, betekent vooral dat er minder concurrenten geld krijgen voor de ontwikkeling van een bepaalde technologie, stelde Ballmer.