Microsoft-baas Steve Ballmer onthulde maandagmiddag in Barcelona de naam van het nieuwe telefoonsysteem: Windows Phone 7 Series. Dat moet Windows Mobile doen vergeten. Het besturingssysteem is helemaal opnieuw ontworpen. Windows Phone 7 Series verschijnt volgens Ballmer voor de kerst. "We hopen dat 7 ons geluksnummer wordt", aldus Ballmer. "Ik ben enthousiast over de koers die we nu hebben uitgezet. Dit is een grote stap waarmee we impact op de markt kunnen hebben."

Nieuw design

Het verschil tussen Windows Mobile en '7 Series' is groot. De thuisschermen en menu's in 7 Series hebben opvallend grote letters en het schakelen tussen schermen oogt gelikter. Het nieuwe systeem ziet er totaal anders uit dan zijn voorganger, waarvan de bediening vaak ongebruiksvriendelijk wordt gevonden. Microsoft heeft volgens Ballmer veel aandacht besteed aan 'slim design'. Hij kondigde aan dat volgende maand een demonstratie plaatsvindt van de tools voor ontwikkelaars om apps te maken voor het nieuwe systeem. Dat gebeurt tijdens de MIX-conferentie.

'Niet als een pc'

Ballmer liet het demonstreren van Windows Phone 7 Series over aan manager Joe Belfiore. "Onze vorige mobieltjes zagen er te veel uit als pc's. Maar een mobieltje is iets heel anders dan een pc", aldus Belfiore. "We willen een telefoon maken die beter in het complexe leven van mensen past. We willen een slim ontwerp waarbij de gebruiker centraal staat."

Microsoft probeert de nieuwe telefoons ook te laten integreren met zijn spelcomputer Xbox en Zune-mediaspelers. Windows Phone 7 Series geeft bijvoorbeeeld toegang tot Xbox Live en heeft dezelfde interface voor afspelen muziek, radio en filmpjes als de Zune. Synchroniseren van multimediabestanden gaat via de Zune-software op de desktop.

Bing-knop

De Windows-telefoons hebben grote touchscreens en slechts drie knoppen aan de voorkant: start, search en back. De zoekknop leidt naar Microsofts eigen zoekmachine Bing. Die bepaalt automatisch de locatie van de telefoongebruiker en past daar de zoekresultaten op aan.

Veel grote elektronicafabrikanten gaan Windows 7-telefoons maken. Daaronder bevinden zich reguliere Microsoft-hardwarepartners als HTC, Samsung, LG, Sony Ericsson, Toshiba, HP en Dell. De hardware die Microsoft tijdens de presentatie toonde, was volgens Belfiore 'een prototype'. Het bedrijf komt niet zelf met een eigen telefoon. HTC kondigde direct na de presentatie aan nog voor het eind van 2010 Series 7-toestellen op de markt te brengen. Volgens Maarten Sonneveld van Microsoft Nederland komende eerste telefoons met het nieuwe systeem in de herfst op de markt.

Multitouch en nieuwe IE

Windows Phone 7 Series heeft ook multitouchbediening, zoals het populaire 'pinch to zoom'. Microsoft heeft ook nieuwe mobiele versies van mailclient Outlook en webbrowser Internet Explorer gemaakt. Belfiore noemde de mobiele IE, die beschikt over tabbladen, "veel geavanceerder" dan de vorige versie.

Het thuisscherm heeft tegeltjes die verticaal scrollen. De tegeltjes zijn in te stellen als widgets of als links naar contactpersonen of toepassingen. Windows Phone 7 Series toont ook statusupdates van contactpersonen bij sociale netwerken als Facebook in deze tegeltjes, die zichzelf automatisch verversen. Opties bij elk programma zijn beschikbaar via een balk aan de bovenkant, die de belangrijkste functies direct aanklikbaar maakt.

Hubs, geen multitasking

Een van de nieuwe onderdelen is Hubs, die belangrijkste functies rond bepaalde thema's samenbrengen. Zo biedt de hub People verschillende manieren om contactpersonen van diverse sites en adresboeken te beheren, zodat ze allemaal via dezelfde interface zijn te vinden. Er is ook een hub voor Office met onder meer toegang tot de laatste gemaakte items met OneNote en een apart paneel voor Sharepoint. Andere hubs gaan over foto's, multimedia en games.

Multitasking is niet mogelijk met het nieuwe OS. Dat terwijl dit wel kon in Windows Mobile. Ook ontbreekt nog ondersteuning van Adobe Flash, hoewel Microsoft dat de komende maanden nog kan toevoegen.

Schillen fabrikanten

Veel telefoonfabrikanten zijn de laatste jaren met eigen applicaties gekomen die ze over Windows Mobile heen installeren. Deze interfaces, zoals LG's S-Class, Samsung Touchwizz, Sony Ericssons Panels en HTC Sense, moesten tekortkomingen van Windows Mobile wegnemen. Microsoft wil dit soort 'schillen' liever niet meer. Het bedrijf hoopt dat de nieuwe software zo goed is dat een toestel na de aanschaf een en dezelfde Windows Phone blijft.

Wat fabrikanten en telecombedrijven van Microsoft precies wel en niet mogen toevoegen aan de nieuwe toestellen, is nog niet duidelijk. Ook is het nog onbekend of apps voor eerdere Windows Mobile-versies werken met de 7 Series. Op dat onderwerp gaat Microsoft waarschijnlijk ook in tijdens de Mix-conferentie volgende maand.

Updates: Release gepland voor het kerstseizoen. Ontwikkeltools worden volgende maand gepresenteerd.

- Meer citaten Steve Ballmer toegevoegd.

- Geen multitasking en Flash-support.