Deze conclusie van een recent artikel in Forbes slaat wat mij betreft de spijker op zijn kop. Volgens de auteur van het stuk met de titel ‘The problem with Microsoft...’ zijn veel van Microsofts huidige problemen, zoals de achterstand in mobiele technologieën en innovatie, veroorzaakt door de blinde vlekken van ceo Steve Ballmer. Een groot probleem is zijn te grote afhankelijkheid van Windows bij producten die daar eigenlijk niet goed geschikt voor zijn.

Het artikel opent met een treffende anekdote. In 2009 zou een team van Microsoft-medewerkers al een tablet hebben ontwikkeld, onder de codenaam Courier. Mensen van buiten het softwarebedrijf waren bijzonder enthousiast over het apparaat en programmeurs van Microsoft zelf waren ervan overtuigd dat het een doorbraak zou betekenen in de tabletmarkt. De tablet had enkele Windows-achtige functionaliteiten, maar was niet gebaseerd op Windows-code.

Fluiten naar financiering

Robbie Bach, die indertijd aan het hoofd stond van Microsofts afdeling voor entertainment en apparaten, klopte aan bij Ballmer om ondersteuning en financiering te krijgen voor de tablet. "Bach leerde toen een harde les over de macht Windows binnen Microsoft. Ballmer liet hem persoonlijk weten dat hij kon fluiten naar de extra financiering. Bovendien zou er geen Courier komen, omdat dat niet nodig was. De beste onderdelen van Courier zouden, indien dit mogelijk was, worden opgenomen in de komende versie van Windows, Windows 8 of misschien zelfs Windows 9. Enkele maanden nadat Courier de das werd omgedaan, kondigde Bach zijn pensionering aan", aldus Fortune.

Nu zijn we al een aardig eindje op weg in 2011 en Microsoft stelt nog steeds niets voor op de tabletmarkt. Windows-tablets zijn iets voor de verre toekomst. Intussen blijft de iPad steeds beter worden en zullen er de komende maanden ontelbare Android-tablets verschijnen.

Vertrek van Ballmer

Windows is gewoon het verkeerde besturingssysteem voor tablets. Het neemt te veel ruimte in beslag, heeft te zware hardware nodig en vanwege de onregelmatige en langdurige vernieuwingscyclus zal Windows de ontwikkeling van tablets vertragen.

Nog afgezien daarvan zullen tablets op basis van Windows 8 op zijn vroegst pas eind 2011 of begin 2012 beschikbaar komen, mogelijkerwijs zelfs nog later. Tegen die tijd is de tabletmarkt netjes verdeeld tussen iPads en Android tablets.

Ballmers rotsvaste vertrouwen in Windows voor doeleinden waarvoor het programma niet is ontwikkeld, is opnieuw een voorbeeld van de wijze waarop hij het bedrijf benadeelt. Zelfs Microsoft-medewerkers hebben hun vertrouwen in hem verloren. Het zou mij niet verbazen als het uiteindelijke mislukken van Windows tablets tot zijn vertrek zal leiden.