Microsoft claimt patenten op bepaalde technieken en methodes die in Android worden gebruikt. Dit geldt volgens het concern ook voor tablets en e-readers met dat open source-besturingssysteem. Android is ontwikkeld door internetreus Google, die tot op heden niet is aangeklaagd door Microsoft.

Tabbladen, tekst weergeven

In de aanklacht tegen Barnes & Noble, en de hardwaremakers van diens e-reader, spreekt Microsoft van "diverse patenten". Die hebben betrekking op "een reeks aan functionaliteit die is verwezenlijkt in Android-apparaten, en die essentieel is voor de gebruikerservaring". De Windows Phone 7-maker vat hieronder tabbladen, versnelling van websurfen en omgang met documenten en e-books.

Eerstgenoemde is een duidelijke gebruikersinterfacekwestie: "natuurlijke manieren om apparaten te gebruiken door via tabbladen door diverse schermen te gaan om gezochte informatie te vinden". De tweede gepatenteerde techniek gaat om het weergeven van websitecontent, zoals tekst, voordat een achtergrondplaatje is geladen.

Control-A

De derde methode gaat om het "gemakkelijk selecteren van tekst, en die selectie wijzigen", plus een manier om "tekst te voorzien van aantekeningen zonder het onderliggende document te wijzigen", schrijft Microsofts hoofdjurist Horacio Gutierrez in een uitleg bij de aanklacht.

Hij verklaart dat de aanklacht is ingediend nadat er een jaar lang is onderhandeld over deze kwestie. De softwareproducent heeft daarbij geprobeerd Barnes & Noble, Foxconn en Inventec te laten betalen voor licentie-overeenkomsten voor gebruik van de patenten. In totaal voert Microsoft nu rechtszaken over 25 patenten op dit gebied.

HTC, Amazon al gezwicht

Eerder heeft Microsoft al met succes zijn patenten op Linux en ook Android te gelde gemaakt bij HTC en Amazon. Die twee bedrijven, respectievelijk fabrikant van Android-smartphones en maker van de e-reader Kindle, hebben patentschikkingen getroffen. In het geval van online-boekenwinkel Amazon ging het ook om gebruik van Linux op servers in de cloudomgeving die dat bedrijf biedt.

De aanklacht tegen de Amerikaanse boekhandel Barnes & Noble en zijn twee hardwaretoeleveranciers is ingediend bij zowel een rechtbank (in het Western District of Washington) als bij de Internationale Handelscommissie ITC. Bij laatstgenoemde dienen sinds enige tijd diverse patentgeschillen tussen concurrerende bedrijven in de snelgroeiende mobiele sector.