De meest recente shitstorm op het web rond de Facebook app ontstond na een onderzoekje van ondernemer Matt Galligan op Medium.com. Hij besloot naar aanleiding van vermoedens over de inefficiënte app van Facebook de proef op de som te nemen.

Van alle apps op zijn iPhone 6S Plus (iOS 9) verbruikte de app van het sociale netwerk verreweg het meest - met name op de achtergrond. Saillant: daarbij stond op de achtergrond verversen van de Facebook app uitgeschakeld.

Ook op andere plekken is er hevige discussie ontstaan over de app, die niet te stoppen lijkt qua wegsnoepen van accutijd ondanks het uitschakel van permissies en aanpassen van instellingen. Op Reddit wordt gesteld dat de app een verborgen VoIP-functie gebruikt die niet uit te schakelen valt. Elders wordt gesteld dat Facebook een stille audiostream actief houdt.

Ondergetekende kan deze stream bevestigen: bij mij (ook iOS 9) is soms het volume van de app Muziek lager totdat ik de app van Facebook compleet afsluit. Een andere theorie is dat Facebook in het geniep via GPS en WiFi-tracking overal je locatie volgt. Tot slot worden ook push-notificaties genoemd die niet horen te verschijnen, maar dat toch doen.

Beschuldigende vinger wijst ook naar Android

Vorig jaar liet beveiliger AVG al zien dat Facebook tot de meest notoire batterijslurpers op Android hoorde. Destijds werden notificatiechecks op de achtergrond als schuldige functie aangewezen.

Gebruikers die Facebook van hun toestel hebben verwijderd rapporteren (flink) betere accutijden. Ondertussen heeft Facebook laten weten snel met een fix te komen. Wanneer precies is onbekend. En of dit de problemen echt oplost is natuurlijk de vraag. Mijn tip: verwijder de app en maak een koppeling op je thuisscherm naar de mobiele website.