Volgens onderzoeker IDC wint de iPhone de slag in de zakelijke markt. Dit bijna aflopende jaar levert Apple 31,1 miljoen iPhones direct aan bedrijven wereldwijd. Het aantal Android-telefoons dat wordt afgenomen door ondernemingen komt op 15,1 miljoen, schrijft Computerworld.com, Amerikaanse zustersite van Webwereld.nl.

IDC verdeelt het aantal geleverde toestellen in consumenten, werknemers en ondernemingen. De meeste toestellen van alle merken en soorten worden verkocht aan consumenten, maar het aantal werknemers dat kiest voor een iPhone of Androidtoestel neemt toe, en zeker ook de aantallen toestellen die direct door bedrijven worden aangeschaft ten behoeve van zakelijk gebruik door hun werknemers.

BlackBerry wel het veiligst

BlackBerry was tot dit jaar het meest populaire toestel in de zakelijke markt met een aantal van 22,4 miljoen stuks. “BlackBerry geldt nog steeds als de gouden standaard als het gaat om de beveiliging", zegt IDC, maar een verminderde interesse van ontwikkelaars en consumenten zorgt ook voor een minder automatische en logische keuze binnen bedrijven. Volgens IDC zullen werknemers zelf (dus niet de bedrijven) dit jaar 87,7 miljoen Androidtoestellen kiezen, tegen 37,1 miljoen iPhones en 5,2 miljoen BlackBerry's.

De analisten van IDC zien wel een probleem voor Android, dat juist veel aantrekkingskracht heeft op ontwikkelaars en consumenten maar juist een nachtmerrie is voor de ICT-beveiligingsmedewerkers binnen bedrijven. Precies het tegenovergestelde dus van de BlackBerry.

Apple heeft alles mee, Windows Phone komt eraan

Apple heeft beide voordelen: een grote aantrekkingskracht op gebruikers en een strak beveiligingsregime. Wel zegt IDC dat Apples strikte regels over applicatiegebruik en management “frustraties kan opleveren", schrijft Computerworld.com. Windows Phone is een outsider in dit spelletje, maar IDC meent dat bedrijven snel zullen overgaan tot het aanschaffen van smartphones met dit platform.