Dat staat in een ontwerpbesluit van Eurocommissaris Neelie Kroes dat in handen is gekomen van de website Euroactiv. Het ontwerpbesluit wordt in juni besproken tijdens een bijeenkomst van alle 27 Eurocommissarissen. Kroes strijdt al enige tijd tegen de in haar ogen veel te hoge roamingkosten.

Zij wil tevens de telecommarkt openbreken om nieuwe aanbieders de kans te geven klanten te winnen met roamingpakketten. Dat zou bijvoorbeeld aantrekkelijk zijn voor toeristen die tijdens hun buitenlandse vakantie tijdelijk een financieel voordelige belbundel kunnen aanschaffen bij een aanbieder naar keuze.

Maximum is nu 39 cent

De huidige maximum tarieven staan op 39 cent per minuut voor het zelf bellen en 11 cent voor het versturen van een sms. Die maxima worden omlaag bijgesteld naar 24 cent en 10 cent. Die nieuwe maximum tarieven gaan per juli 2014 in. Twee jaar daarna worden de maximum tarieven losgelaten en dienen de belkosten gelijk te zijn in binnen- en buitenland.

Er wordt ook een maximum gesteld aan dataroaming, waarbij per kb wordt afgerekend. Nu is er nog geen maximum prijs gesteld. Op dit moment worden consumenten gewaarschuwd als hun verbruik boven 50 euro per maand uitkomt. Welke maxima de Europese Commissie in dit geval wil opleggen, is nog onduidelijk.

De huidige maximum prijzen per minuut en per sms zijn in 2009 opgelegd door toenmalig Eurocommissaris Viviane Reding. Neelie Kroes is de opvolger van Reding op deze post.