Nog steeds komen er klachten binnen over de service van Vodafone, twee weken na de grote storing. Het is geen grote stroom klachten, maar op zichzelf zijn ze niet gering. Zo kreeg een onbekend aantal bellers afgelopen maandag bij uitgaande oproepen wildvreemden aan de lijn.

Wildvreemden aan de lijn

Deze klachten zijn volgens woordvoerder Joost Galema van Vodafone gisteravond opgelost, maar staan niet op zichzelf. “Heel vervelend deze klachten. Toen wij deze gisteren binnenkregen hebben we meteen actie ondernomen. Rond 19.00 uur is het opgelost."

Onder de getroffenen melden ook aan aantal politici zich. Tweede Kamerlid Hennis-Plasschaert (VVD) werd maandag verkeerd verbonden en D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold kon dinsdagochtend zijn medewerkers niet bereiken. Om hoeveel bellers het precies gaat kon Galema niet zeggen. Eerder was al duidelijk dat de overheid als grootafnemer hard geraakt werd.

Er zijn ook nog wat andere kleine problemen. Het telecombedrijf kan op dit moment naar eigen zeggen niet inschatten hoeveel klanten tot nu toe last hebben gehad van resterende problemen. “Door kleine in- en afstellingswerkzaamheden kunnen mensen de komende tijd nog last ondervinden. Met name in de regio Rotterdam en incidenteel ook landelijk. Dat is door het nodige herstel niet uit te sluiten. We ontvangen de klachten graag zodat we kunnen optreden."

Hoge belasting door compensatiebellen

Afgelopen donderdag kwam Vodafone met een compensatieregeling. Van 2 tot en met 5 mei mogen klanten - onder voorwaarden - 4 dagen gratis bellen en sms'en. Op databundels wordt 10% korting gegeven. Op de vraag waarom voor deze dagen gekozen is, noemt de woordvoerder de voorbereidingstijd en feestdag 5 mei.

“Wij wilden er graag een feestdag bij waarop altijd sprake is van veel bellen en sms'en. Ook speelde de voorbereiding een rol. We hebben een inschatting gemaakt en verwachten de hoge belasting die dagen aan te kunnen", aldus Galema.

Moeizame aansluiting noodvoorziening

De impact van de brand bij de netwerkcentrale in Rotterdam op woensdag 4 april is nog altijd te voelen. Vorige week werd reeds duidelijk dat de landelijke storing zo goed als hersteld was, maar dat het netwerk nog enige tijd instabiel kon zijn.

In eerste instantie werd met grote moeite een noodvoorziening aangesloten. Hiermee werd in eerste instantie het 2G-verkeer grotendeels hersteld. Het mobiele dataverkeer (3G) ondervond nog enige tijd langer problemen vanwege het noodzakelijke herrouteren.