Dit meldt Android Market manager Eric Chu in een e-mail aan ontwikkelaars van Android-applicaties. De betaalde applicaties zullen nog niet in elk segment van Android Market beschikbaar zijn. Europa moet ook langer wachten. Het kost tijd om lokale betalingssystemen op te zetten laat de manager weten. Wel worden er nieuwe Europese landen toegevoegd aan de app store van Google.

"Ik bevestig dat Android Market betaalde applicaties gaat ondersteunen in het begin van het eerste kwartaal in 2009. Eerder was het de bedoeling om deze functie afgelopen herfst uit te brengen", schrijft Chu aldus TGdaily.

Concreet zullen de betaalde applicaties halverwege januari het eerst in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië te koop zijn. Later volgen Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië en Spanje. Binnen twee weken moeten wel de onbetaalde Android apps beschikbaar zijn in die landen.

Daarnaast spoort hij ontwikkelaars aan om gebruik te maken van de 'country targeting' functie. Daarmee wordt het mogelijk om verschillende markten handmatig te selecteren. Daarmee kunnen ontwikkelaars applicaties richten op specifieke landen.

Geografisch begrensd

De vraag is of gebruikers zitten te wachten op 'country targeting'. In Apple's app store wordt nu gebruik gemaakt van een vergelijkbaar systeem waardoor sommige applicaties alleen beschikbaar zijn in bijvoorbeeld Amerika. Europeanen die het nut van een dergelijk programma ook inzien kunnen alleen via een omweg aan de applicaties komen. Chu is hiervan op de hoogte maar schrijft dat de applicaties niet automatisch beschikbaar zijn in nieuwe landen. Ontwikkelaars moeten deze functie handmatig aanzetten.

Google krijgt dertig procent van elke verkochte applicatie, de rest is voor de ontwikkelaar/verkoper.

iPhone

De invoering van Android Market laat volgens sommige analisten te lang op zich wachten. Veel ontwikkelaars zouden daardoor veel sneller aangetrokken zijn om applicaties te ontwikkelen voor de iPhone. In november berichtte Apple dat er meer dan 300 miljoen applicaties zijn gedownload via de App Store. Sommige ontwikkelaars werden zelfs miljonair met het ontwikkelen van een iPhone app.