Een verbod op mobieltjes zou volgens de onderzoekers (PDF) leiden tot een volle schoolweek per jaar aan extra genoten onderwijs. Ze claimen dat zo'n verbod leidt tot een toename van 6,4 procent in de resultaten van 16-jarige scholieren die geen mobiele telefoon op school gebruiken. Scholen zijn dergelijke huisregels juist aan het versoepelen, meldt The Guardian, om zo kinderen beter bereikbaar te laten zijn voor de ouders en om ze te leren om te gaan met communicatietechnologieën.

Opvallend detail is dat het verschil voornamelijk merkbaar is bij scholieren die minder goed presteren. Bij leerlingen die steevast hoge cijfers halen, was er nauwelijks verschil merkbaar tussen een verbod op de smartphone en gebruik op school. De onderzoekers vinden daarom dat het terugdraaien van een verbod op smartphones op scholen zal leiden tot een groter gat tussen goed scorende en slecht scorende scholieren.

Overigens onderkennen de onderzoekers dat mobiele telefoons op school niet noodzakelijkerwijs slecht zijn, mits er een goed beleid voor is ontwikkeld. "Deze bevindingen sluiten niet uit dat het een nuttig leermiddel kan zijn als het gebruik goed gestructureerd is."