Een onderzoek van de Europese Commissie heeft naar eigen zeggen “het verrassende resultaat” opgeleverd dat bijna driekwart van al het draadloze dataverkeer in de EU naar mobiele toestellen gaat via Wi-Fi. De kosten zijn de voornaamste oorzaak. Daarom wordt de aanbeveling gedaan meer frequenties beschikbaar te stellen. Die raad is minder verrassend; de Europese Commissie was dat al van plan.

Eurocommissaris Neelie Kroes zegt in een verklaring dat Wi-Fi een enorm succes is en dat zij “er voor gaat zorgen dat de Europese Commissie dat gebruik gaat stimuleren via meer frequenties en minder overheidsregels”. Volgens haar zijn 3G en 4G-netwerken te duur, zowel voor de telecomoperators om frequenties te kopen als voor consumenten om die netwerken te gebruiken. Daarnaast lopen die netwerken snel vol.

Wi-Fi combineren met kleine 4G-stations

Een oplossing zou zijn Wi-Fi te combineren met kleinere mobiele 4G-stations om zo de traditionele netwerken te verlichten. Dat zou de telco’s “tientallen miljarden euro’s” schelen, denkt de Europese Commissie. Overigens blijkt wel uit het onderzoek dat de meeste data (80 procent) naar smartphones en tablets thuis of op het werk wordt gedownload over het eigen Wi-Fi-netwerk.

Het onderzoek doet de aanbeveling wereldwijd de 5150 tot 5925 MHz-band ter beschikking te stellen voor Wi-Fi, de 2.6 GHz en 3.5 GHz-banden volledig open te stellen voor mobiele netwerken en te onderzoeken of in de toekomst nieuwe licenties kunnen worden afgegeven voor andere mobiele frequenties. Daarnaast moeten de administratieve lasten omlaag voor het inzetten van off-load-diensten en netwerken in openbare plekken.