Met XenApp kun je je applicaties draaien vanuit een datacenter. Daarmee kun je dus alle programma’s op je Windows server streamen naar desktops van je bedrijf. Maar ook naar mobiele apparatuur, zoals nu de iPhone.

XenApp ondersteunt ook andere mobiele platformen, zoals Windows Mobile en Symbian, maar met de meeste apparaten zit je toch vaak met een pennetje in de hand, of je hebt helemaal geen touchscreen en heb je alleen een scrollwieltje tot je beschikking. “De iPhone is hier veel beter voor geschikt”, zegt Pieters, terwijl hij een demonstratie geeft.

Citrix heeft nauw samengewerkt met Apple bij de ontwikkeling. Dat was een voorwaarde om er aan te beginnen, want Citrix wilde er zeker van zijn dat XenApp in de Appstore terecht kwam. Het icoontje van XenApp past perfect in de interface. Dat is niet toevallig, vertelt Pieters. “Daar hebben we van Apple duidelijke aanwijzingen voor gekregen. Apple wil dat alles op de iPhone aanvoelt als een eenheid.”

Applicaties

“Ik werk nu met een 3G-verbinding. Het kan natuurlijk ook met wifi, maar 3G is snel genoeg. Zelfs met gprs kun je redelijk prettig werken”, zegt Pieters als hij XenApp opstart. Al snel krijgen we een paar icoontjes van applicaties te zien. Hij kiest de bovenste, waarmee hij verbinding maakt met een demoserver in Amerika. “Meestal zul je een applicatie toch openen als je een document wilt bekijken. Op de server staan files die ik nu kan openen.” Hij kiest een spreadsheet en dat krijgen we daarna snel te zien.

Vervolgens heeft hij wat moeite met scrollen, maar verder ziet de demonstratie er uitstekend uit. Als je je vinger langer op het document laat rusten is dat een rechtsklik en komt dat menuutje tevoorschijn. Hij zoomt in en uit zoals je dat met de iPhone kunt en houdt het apparaat horizontaal, waaraan de interface zich keurig aanpast. Het toetsenbord ziet er goed uit. Ook dat is volgens de specificaties van Apple gemaakt. “Je mag geen lelijke dingen maken voor de iPhone”, zegt Pieters lachend.

Eigen apparaten

Na het spreadsheet opent Pieters nog een CAD-document. “Je kunt de documenten heel goed editen. Natuurlijk maak je er geen hele nieuwe mee aan, behalve e-mails.” Op de vraag of bedrijven nu massaal iPhones voor hun medewerkers moeten gaan kopen, vertelt hij dat Citrix heeft gemerkt dat veel werknemers hun eigen apparaten meebrengen. Vooral veel jongere mensen hebben een iPhone. XenApp zal voor hen gratis beschikbaar zijn in de Appstore. Zo kan de medewerker met zijn iPhone in ieder geval bij de Exchangeserver, die met Applesoftware niet bereikbaar is.

Bron: Techworld