Binnenvaartschippers zijn grootgebruikers van mobiel internet, maar ze staan niet op de radar bij de operators. Dat terwijl de schippers al jaren klagen over slechte dekking en capaciteit op de Nederlandse binnenwateren.

Geen prioriteit

“De masten zijn landgericht en ze meten de dekking ook vanaf de wal", schetst Nick van Haag het probleem. Hij is projectleider bij Bureau Telematica Binnenvaart, belangenbehartiger van de sector in ict-zaken. “We zijn grote afnemers van de mobiele operators, maar over het geheel toch klein. We staan als klantgroep niet vooraan", constateert Van Haag spijtig.

De binnenvaart is cruciaal voor de Nederlandse economie, waarin logistiek en transport een centrale rol spelen. Vanuit de havens, vooral Rotterdam, wordt heel Europa bediend. Sterker nog, de Nederlandse binnenvaartsector is goed voor meer dan 50 procent van alle transport over de Europese binnenwateren, vertelt Van Haag.

Afhankelijk van mobiel internet

De slechte dekking op het water is een nijpend probleem, omdat de schippers volledig afhankelijk van het mobiel internet zijn. Steeds meer essentiële informatie, zoals waterstanden en stremmingen, komt via het internet.

Het gebruiksprofiel van binnenvaartschippers is dan ook totaal anders dan de gemiddelde smartphonebezitter, vertelt Van Haag. “Ze gebruiken mobiel internet veel zwaarder, ze hebben immers geen vaste verbinding. Dat geldt voor de business én voor privé, want het schip is ook een woning. Dat betekent dus ook dat software en systeemupdates voor pc's via dat netwerk moeten. Je begrijpt, dan staat die verbinding wel even een tijd te stampen."

Frustratie

Behalve dat de verbinding traag is, valt die ook regelmatig helemaal weg, tot frustratie van de schipper en zijn gezin. Volgens Van Haag is het alternatief, satellietinternet, nooit echt van de grond gekomen in de binnenvaartsector, “vanwege de ongunstige prijs/kwaliteitverhouding".

Volgens Van Haag spelen de problemen bij alle mobiele netwerken. Vooral in het grensgebied en bij kruisingen met drukke wegen is dekking en capaciteit een groot probleem, maar exacte gegevens ontbreken. “Dat is nu juist het probleem. We weten niet precies welke operator waar de beste of de slechtste dekking heeft. Ze meten zelf vanaf de wal met auto's, maar dat heeft voor ons weinig zin."

Rijkswaterstaat gaat meten

Gelukkig vinden de binnenvaartschippers wel gehoor bij Rijkswaterstaat. Die heeft besloten de netwerkproblemen eindelijk structureel in kaart te brengen. Binnenkort gaat de rijksdienst met eigen schepen en apparatuur de dekking en capaciteit van mobiele netwerken op de Nederlandse binnenwateren meten, bevestigt de woordvoerster van Rijkswaterstaat aan Webwereld.

Het Bureau Telematica Binnenvaart is er blij mee. “Prima initiatief. Rijkswaterstaat is een van de belangrijkste leveranciers van informatie voor de binnenvaart. Om het netwerk te ontlasten zou het ook een goed idee zijn als er wifi-toegangspunten komen bij aanlegplaatsen en overnachtingshavens", hoopt Van Haag.

Begin volgende week zal Rijkswaterstaat de details van het meetplan bekend maken.