BlackBerry-producent Research In Motion denkt erover een licentiemodel aan BB10 te hangen zodat hardwarepartners hun eigen BlackBerry-apparaten kunnen bouwen. Dat zegt RIM-ceo Thorsten Heins tegen de Britse krant The Telegraph.

“We moeten ons onderscheiden met een gefocust platform", zegt de topman in The Telegraph. “Om BB10 uit te leveren moeten we misschien kijken naar het licenseren van het OS aan iemand die een veel kostenaantrekkelijker aanbod kan maken dan ik." Hij vindt het echter nog te vroeg om veel in detail te treden over de omschakeling.

BlackBerry referentiemodel

Het noodlijdende Canadese bedrijf zou zich zo meer richten op het ontwikkelen van software en zich minder met hardware bezighouden. Wel noemt Heins het idee van een referentiemodel, zoals der Nexus van Google en de Surface van Microsoft. “We zouden een referentiesysteem kunnen bouwen en vervolgens een licentie koppelen aan dit systeem, zodat anderen er hardware voor kunnen bouwen", aldus Heins.

De ceo heeft er het volste vertrouwen in dat BB10 een succes wordt. “Dit is een grote verandering die je maar eens in het decennium ziet en waar we de volgende tien jaar mee moeten doorkomen", zegt de topman.

Volgens de ceo werkt RIM-personeel dag en nacht en in de weekenden aan het nieuwe OS. De Canadese krant Ottawa Citizen meldde onlangs dat RIM een zesdaagse werkweek heeft ingesteld en vakanties zijn ingekort.