BlackBerry (voorheen RIM) heeft vandaag zijn nieuwe toestellen Z10 (touch) en Q10 (toetsenbord) onthuld en meteen het nieuwe besturingssysteem geïntroduceerd. BlackBerry-ceo Thorsten Heins presenteerde de twee toestellen en stond samen met softwarechef Vivek Bhardwaj uitgebreid stil bij de nieuwe functies van het besturingssysteem.

Zakelijk afgeschermd van privé

Tijdens de presentatie demonstreerden de twee onder meer de feature BlackBerry Balance. Deze nieuwe functie zorgt voor twee omgevingen op het toestel: een zakelijke omgeving die bedrijven kunnen beheren via de server BES en een privé-omgeving. Zo staan de zakelijke apps los van de apps die werknemers zelf gebruiken. Klanten kunnen snel schakelen tussen de twee omgevingen.

Het virtuele toetsenbord heeft een woordvoorspelling ingebouwd die snel schakelt tussen verschillende talen. Woorden worden op het bord zelf geprojecteerd en het OS kiest deze op basis van de context. Gebruikers kunnen doortypen, maar ook woorden aantikken om te “schrijven zonder te typen", aldus Heins.

BlackBerry Messenger is uitgebreid met een videofunctie. Die maakt niet alleen videobellen mogelijk, maar stelt twee BlackBerry-gebruikers ook in staat hun scherm te delen. Hiermee kan iemand bijvoorbeeld de functionaliteit van een app demonstreren of live foto's laten zien.

BB10 naar Nederland

Over de release in ons land is nog weinig bekend, behalve dat dit in de komende 6 tot 8 weken moet gebeuren. Woordvoerder Marlieke Berkman laat namens de smartphoneproducent weten dat het bedrijf in Nederland een overeenkomst heeft met Vodafone die de nieuwe BlackBerry-toestellen zal verkopen.