De Typo iPhone-case geeft iPhone-bezitters een fysiek toetsenbordje direct onder het scherm. De accessoire met verlichte toetsen is bedoeld voor mensen die touchscreens niet lekker vinden typen. Maar Blackberry spant nu in Californië een rechtszaak tegen het bedrijf achter Typo aan, omdat de toetsjes te veel zouden lijken op 'het iconische Blackberry-toetsenbord'.

"Dit is een overduidelijke schending", schrijft Blackberry's juridisch hoofd Steve Zipperstein. De Canadese telefoonmaker eist een vergoeding. "We zijn gevleid door de wens om ons toetsenbord ook op andere smartphones te gebruiken. Maar we staan niet toe dat zoiets gebeurt zonder eerlijke compensatie voor het gebruik van ons intellectueel eigendom en onze technologische innovaties", aldus Zipperstein.

1 miljoen dollar

Het bedrijf achter het iPhone-hoesje kreeg onlangs 1 miljoen dollar investering van de Amerikaanse tv-presentator Ryan Seacrest. Hij nam naast zijn iPhone altijd nog een Blackberry mee, omdat hij die lekkerder vond typen. Typo wil de iPhone-case volgende week in Las Vegas presenteren en de levering moet eind januari van start gaan.

Dat gaat gewoon door, meldt Typo zaterdagmiddag in een reactie op de aanklacht. Het bedrijf heeft vertrouwen in een goede afloop van de rechtszaak. "Aan ons innovatieve keyboarddesign zijn jaren ontwikkeling vooraf gegaan."