In correspondentie die na een WOB-verzoek (FOIA in de VS) gisteren openbaar is gemaakt (PDF), blijkt dat de presidentskandidaat haar pc niet begreep wist doen ze als minister van Buitenlandse Zaken onder Obama aantrad. In een e-mailwisseling vragen medewerkers van het ministerie zich af of ze bepaalde e-mails wel kon lezen op kantoor.

Clinton is fervent smartphone-gebruiker. Foto's van Hillary met haar BlackBerry inspireerden een blog en een meme van zogenaamde correspondentie van de presidentskandidaat met bijvoorbeeld Mark Zuckerberg en Colin Powell.

Geen vertrouwen in BuZa

"Het probleem is dat ze niet weet hoe ze een computer moet gebruiken voor haar e-mail - alleen BlackBerry", verklaarde een medewerker van Buitenlandse Zaken op basis van advies van Cheryl Mills, Clintons stafhoofd. "Het zou niet veel training moeten kosten om het haar bij te brengen", vermoedde de medewerker.

Deze informatie komt allemaal naar buiten in een onderzoek naar Clintons e-mailserver. Ze vertrouwde de communicatie via het BuZa-netwerk niet en communiceerde met een priv├ęmailserver die berichten ophaalde van het ministerie. Critici willen weten in hoeverre het ministerie daarvan wist en deze shadow-IT werd toegestaan.