Smartphonemaker RIM (Research In Motion) heeft analisten een voorproefje gegeven van versie 6.0 van zijn besturingsssysteem Blackberry OS. Die nieuwe versie komt volgend kwartaal uit. Niet alle huidige toestellen zijn dan te upgraden. RIM laat nu nog niet los welke Blackberry's compatibel zijn. Ceo Mike Lazardis belooft dat zoveel mogelijk huidige modellen worden ondersteund.

Multitouch

Veel van de vernieuwingen in het besturingssysteem zijn gericht op toestellen met touchscreens. Zo komen er bedieningsmogelijkheden met multi-touch gebaren, zoals in- en uitzoomen. De fabrikant deelt wel mee dat 6.0 ook draait op toestellen zonder touch, dus met trackpads.

Eerder deze maand heeft de RIM-ceo nog gesteld dat touchtelefoons niet zo populair (meer) zijn. Hij had het specifiek over touch-only toestellen, dus geheel zonder toetsenbord zoals de iPhone.

Ook uitgelekt

De nieuwe Blackberry-interface heeft veel weg van die op de Blackberry Storm, met touchscreen. RIM's mobiele besturingssysteem krijgt een nieuwe browser die webpagina's sneller weergeeft en is voorzien van tabbladen. De smartphonefabrikant gebruikt daarvoor inderdaad de open source-engine WebKit, die ook dienst doet in Apple's Safari. De eerste reacties zijn positief, meldt persbureau Reuters.

De gelijkenis met de Storm bleek vorige week al toen er een vroege versie van Blackberry 6.0 was uitgelekt, draaiend op een huidig RIM-toestel. Onlangs is ook een nieuw iPhone-exemplaar, toestel en besturingssysteem, per ongeluk naar buiten gekomen. Dat heeft meer stof doen opwaaien dan de uitgelekte Blackberry.

Ceo Mike Lazardis van RIM heeft in februari al een sneak preview gegeven van de nieuwe, snellere browser in Blackberry OS 6.0: