Als reddende engelen schieten medeoprichters Mike Lazaridis en Doug Fregin hun voormalige bedrijf te hulp door de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC te laten weten dat zij bereid zijn een bod te doen op de noodlijdende smartphonemaker. Beide Canadese zakenmannen willen bij een mogelijk bod het gehele BlackBerry in handen krijgen, wat ook het plan is van Fairfax Holdings.

Fairfax is bereid voor 4,7 miljard dollar de complete inboedel over te nemen, maar zou problemen hebben het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen, waardoor het bedrijf wellicht in delen van de hand wordt gedaan. Ondertussen zijn ook Google, Cisco, SAP, LG, Samsung en Intel bij de Canadese fabrikant aan tafel geschoven om over een overname te praten. Cisco zou daarbij het meest concreet zijn als overnamekandidaat, meldden bronnen eerder deze week.

Lazaridis en Fregin verhoogden onlangs hun aandelenportfolio in BlackBerry en hebben op dit moment 8 procent van het aan de Amerikaanse NASDAQ genoteerde bedrijf in handen. Mocht hun overnamecoup slagen, dan zouden ze het bedrijf van de beurs willen halen en in private handen verder laten opereren. Over het afgelopen kwartaal liet BlackBerry een verlies van bijna 1 miljard dollar noteren. Lazaridis had tot maart dit jaar zitting in het bestuur van het voormalige Research in Motion (RIM) en richtte daarna met oude partner Doug Fregin het Quantum Valley Investments Fund op. Fregin werkte tot 2007 bij RIM.

Zo leerden we in het vorige decennium RIM/BlackBerry kennen, als zakelijke specialist met kenmerkende QWERTY-toetsenbordjes op zijn telefoons.