Uit een nieuwe demonstratievideo blijkt duidelijk dat RIM goed heeft gekeken naar de iPhone. Het nieuwe besturingssysteem heeft veel sociale functies ingebakken en heeft multitouch mogelijkheden. een aantal van deze zaken werden eerder al aangekondigd door RIM.

De sociale netwerkaggregator toont koppelingen met Twitter, Facebook en BlackBerry Messenger en draait waarschijnlijk op technologie van het onlangs overgenomen Viigo. Onduidelijk blijft of er naast de genoemde diensten ook nog meer zakelijke netwerken als Yammer gekoppeld kunnen worden.

Geen vernieuwing

Daarnaast laat de video een standaard rss-lezer zien en ook een nieuwe vormgeving van het startscherm. De nieuwe webkit-browser krijgt de mogelijkheid om meerdere tabbladen open te hebben.

Het wisselen tussen die tabbladen gaat op een iPhone-achtige manier. RIM maakte ook bekend de beveiligingsfuncties die tot nu toe alleen bedoeld waren voor grote bedrijven ook beschikbaar worden voor consumenten en mkb.

ReadWriteWeb schrijft dat het gedemonstreerde OS de BlackBerry op gelijke voet zet met het huidige smartphone-aanbod. "Het lijkt er niet op dat er iets echt vernieuwends komt. Ook gebeurt er niets om de karige bedeelde BlackBerry app store te verbeteren", concludeert de techsite. Het nieuwe besturingssysteem moet deze zomer verschijnen.