De nieuwe versie van Bluetooth belooft hogere datasnelheden, maar loopt daarbij nog altijd flink achter op wifi-standaarden als 802.11g en -n. Bluetooth 3.0 haalt maximaal 24 Megabit per seconde (Mbps), wat volgens de specificatiebepalende Special Interest Group (SIG) in de praktijk ook echt haalbaar is. De huidige Bluetooth-standaard komt maar tot 3 Mbps.

Voor apparaten die Bluetooth en wifi hebben, kan versie 3.0 die twee technieken combineren. Bluetooth kan daarbij een ad-hoc wifi-verbinding opzetten waarlangs dan het dataverkeer loopt.

Als Bluetooth detecteert dat er een groot bestand moet worden verzonden, en wifi-functionaliteit is aanwezig in het hostapparaat, dan wordt er automatisch een tandje bijgezet door benutting van wifi-bandbreedte. Dit kost veel meer energie, maar is vele malen sneller. Als het bestand is verstuurd, schakelt Bluetooth weer terug in z'n oorspronkelijke, energiezuinige staat. Dit werd vorig jaar al bekend.

Draadloos usb

Daarnaast biedt 3.0 een hogere reactiesnelheid voor apparaten, wat de gebruiker minder 'pauzes' in de dataverbinding oplevert, en een lager energieverbruik. Bluetooth 3.0 is ook compatibel met de voorgaande versies.

Ondertussen is er technologische concurrentie van wireless usb, gebaseerd op ultra wideband (uwb). Dit is dus overigens niet hetzelfde als wifi usb-sticks. Wireless usb kan echter opgaan in Bluetooth; de diverse specificatiegroepen hiervoor hebben de handen al ineen geslagen.

Ook tv's

Chipfabrikanten als Atheros, Broadcom, Marvell en CSR leveren al Bluetooth 3.0-chips aan de diverse producenten van apparaten, zoals printers, laptops en mobiele telefoons. Tv-fabrikanten hebben ook interesse getoond, maar nog geen concrete plannen onthuld. De eerste gadgets met de chips komen naar verwachting over 9 tot 12 maanden op de markt.

Update: Het gaat om het radioprotocol voor wifi (802.11) en niet om de frequentie. Bluetooth gebruikt al sinds de eerste versie de 2,4 GHz-band waar ook regulier wifi in zit. De exacte frequentie die wordt gebruikt, kan namelijk verschillen. Dat is ook het geval in verschillende landen.