Dat moet een flinke teleurstelling hebben opgeleverd bij de bewuste patenttrol VirnetX. Zij lopen het duizelingwekkende bedrag van 368,2 miljoen dollar, oftewel ruim 284 miljoen euro, mis door één verkeerde instructie. Na de uitspraak van het Hof van Beroep zakte de aandelenkoers van VirnetX met bijna 60 procent.

Volgens het Hof kreeg de jury eind 2012 tijdens de rechtszaak niet helemaal correct uitgelegd door de rechter hoe men schadevergoedingen berekent. Octrooihouders moeten namelijk de waarde aantonen die een bepaalde technologie voor de vraag naar het gehele product heeft.

Waarde niet aangetoond

In deze zaak, zo meldt Reuters, is niet aangetoond welke factor de VPN-patenten (Virtual Private Network) van VirnetX precies hadden voor de verkoop van Apple-producten met videobelsoftware FaceTime, waarvoor Apple de technologie gebruikte.

Desondanks verklaart de rechter de patenten van VirnetX wel geldig, wat ruimte voor een nieuw schadebedrag openhoudt bij het vervolg van de zaak. De patenttrol zit op vier lucratieve patenten op technologie voor beveiligde communicatie over het internet. De firma, die Apple in 2010 heeft aangeklaagd, biedt zelf geen producten met zijn gepatenteerde technologie. Wel ontfutselde de patenttrol Microsoft al eens 200 miljoen dollar.