Nederland en acht andere EU-landen hebben een hogere penetratie van breedbandinternet dan de VS, blijkt uit een onderzoek door de Europese Commissie. In de VS zijn 26 op de 100 mensen breedbandabonnee. In Nederland is dat 39 op de 100, wat ons land Europees koploper maakt wat betreft breedbandgebruik. Ook Denemarken, België, Finland, Frankrijk, Duitsland, het Vereningd Koninkrijk, Zweden en Luxemburg komen boven Amerika uit.

Snelheden

Wat betreft internetsnelheden moeten de EU-lidstaten diverse Aziatische landen, waaronder Japan en Zuid-Korea, achter zich laten. Deze zomer had maar 29 procent van de Europese breedbandverbindingen een downloadsnelheid van meer dan 10 Mbps en bijna 5 procent meer dan 30 Mbps. De Commissie wil dat in 2020 alle breedbandverbindingen met die laatste snelheid gaan werken en dat de helft zelfs boven 100 Mbps uitkomt.

Glasvezel

De Commissie wil daarom meer geld steken in de aanleg van glasvezelnetwerken naar huizen. Momenteel heeft maar 1 procent van de Europeanen thuis glasvezelinternet. In Nederland hebben volgens cijfers van Stratix een kleine 600 duizend huishoudens glasvezel. Het daadwerkelijke aantal glasvezelabonnees was in het eerste kwartaal van 2010 volgens Stratix 217 duizend. Van alle breedbandverbindingen in Nederland is 60 procent nog via DSL.

Mobiel breedband

Toegang tot mobiel breedband neemt ook snel toe in Amerika. In Zweden is 70 procent van de bevolking al actief gebruiker van een vorm van snel mobiel internet. In Nederland is dat 21 procent. Op het gebied van mobiele breedbandklanten met een laptop-dongel loopt Finland voorop met 22 klanten per 100 inwoners, gevolgd door Oostenrijk, Zweden, Denemarken en Portugal. In Nederland neemt 5,4 op de 100 op deze manier mobiel breedband af.