O2 gaat ongeveer duizend servicemedewerkers inzetten om de toestroom van nieuwe klanten af te handelen, zo heeft Apple-directeur Steve Jobs dinsdag in Londen bekendgemaakt.

Daarnaast moet de operator versneld een edge-netwerk uitrollen. Op dit moment is een dekking van 30 procent gerealiseerd. De Europese iPhone ondersteunt nog geen 3G, 'omdat . 3G-chips nog teveel energie verbruiken waardoor de spreekduur van acht uur in gevaar komt', zo verklaarde Jobs.

De Britse consument betaalt straks 269 Britse pond (386 euro) voor de iPhone. De abonnementsduur is 18 maanden in verschillende bundels van 35, 45 of 55 Britse pond per maand.

Op de vraag of de iPhone net als in de VS nog op korte termijn in prijs zal worden verlaagd, antwoordde Jobs: "We hebben geen plannen om de prijs te wijzigen, maar dat zal in de toekomst wel gebeuren, net als bij andere technologieproducten. We werken ook al aan de volgende iPhone."

Om toch snel te kunnen internetten heeft O2 een overeenkomst gesloten met The Cloud, die 7.500 wifi-hotspots in het Verenigd Koninkrijk exploiteert. Britse iPhone-bezitters kunnen daar gratis gebruik van maken.

Het onbeperkte data-abonnement dat bij de iPhone kan worden afgesloten, hanteert een merkwaardige fair use policy met een limiet van 1400 webpagina's per dag. O2-directeur Matthew Key gaf in de persconferentie zelf toe dat edge eigenlijk te traag is voor internettoepassingen zoals Google Maps.

Woensdag organiseert T-Mobile een persconferentie in Berlijn, waar mogelijk de Duitse iPhone aangekondigd zal worden. T-Mobile sloot ook een verkoopovereenkomst voor enkele andere Europese landen, waaronder Nederland. Het is de vraag of de Duitse operator alsnog aanpassingen gaat doen in het netwerk om de inmiddels verouderde edge-technologie werkend te krijgen.