Om af te komen van hoge roamingtarieven is het zaak om de nationale telecommarkten om te vormen tot een centrale Europese telecommarkt. Dat bepleit de Zweedse europarlementarier Gunnar Hoekmark, vice-voorzitter van de centrumrechtse Europese People's Party, in gesprek met de Duitse omroep Deutsche Welle.

Hoekmark is een van de meest prominente voorstanders van een Europese telecommarkt in het Europarlement. De Zweed schreef eerder deze maand in een opiniestuk dat 'landsgrenzen voor Europese jongeren alleen nog maar betekenis hebben vanwege de hogere bel- en surftarieven in het buitenland'.

Kroes

Neelie Kroes, eurocommissaris voor digitale zaken, heeft onlangs nog opgeroepen dat er een eind moet komen aan de torenhoge roamingtarieven. Komend jaar komt de commissie volgens Hoekmark met enkele voorstellen in deze richting. Hij wil dat moment aangrijpen om het Europarlement te laten stemmen over zijn ontwerp-richtlijn voor een centrale telecommarkt.

Hij verwacht verhitte discussies over het onderwerp in het parlement. Volgens Hoekmark steunen diverse fracties zijn standpunt, maar vergt het onderwerp nog veel debat voordat er een meerderheid zal zijn. "De telecommarkt is cruciaal voor hoe we in Europa met andere markten omgaan, zoals de markten voor diensten en kennis", aldus Hoekmark tegen Deutsche Welle.

Spectrumverdeling

Hoekmark denkt dat het invoeren van regelgeving om de tarieven naar beneden te krijgen, zoals Kroes en voorgangers hebben gedaan, maar tot op een bepaald niveau zin heeft. "De oplossing voor de lange termijn is om alle redenen voor roaming weg te nemen." Hij wil dat alle telecomaanbieders in de hele Unie actief moeten kunnen zijn tegen acceptabele prijzen.

Een van de discussiepunten is volgens Hoekmark de verdeling van het frequentiespectrum. "Het gaat dan om nationale belangen die er komen kijken bij het beheren van het spectrum tegenover de Europese belangen. Dit onderwerp is cruciaal voor de digitale ontwikkeling van Europa", aldus de Zweedse europarlementarier.

Het Europees Parlement is bezig met het formuleren van beleid over hoe Europa zijn concurrentiepositie tot het jaar 2020 kan verbeteren. Hoekmark: "Dit is een van de belangrijkste maatregelen die we op dit vlak kunnen nemen."