De Europarlementscommissie voor industrie wil de kosten van mobiel internetten fors verlagen. Volgens de commissie mag mobiel internetten vanuit een ander EU-land per 1 juli hooguit 50 eurocent (exclusief btw) per megabyte kosten. Dat is lager dan de 1 euro per megabyte die eurocommissaris Viviane Reding eerder had voorgesteld.

Gsm-verkeer

Naast prijslimieten over dataroaming kwamen de Europarlementsleden ook tot enkele voorstellen om de kosten van grensoverschrijdend gsm-verkeer te beperken. Zo vinden ze dat telecombedrijven de gespreksduur niet meer naar boven mogen afronden. De Europese Commissie had zo'n afrondverbod voorgesteld na de eerste halve minuut.

De parlementsleden steunen in grote meerderheid ook een prijsplafond op grensoverschrijdende sms-jes van 11 cent exclusief btw. Nu is die prijs gemiddeld 28 cent, oplopend tot 80 cent in sommige landen. De sms-kostenlimiet moet ook vanaf 1 juli ingevoerd worden.

Bellen: 40 cent

Kosten van bellen moeten vanaf juli 2010 maximaal 40 eurocent zijn. Gesprekken ontvangen moet een limiet krijgen van 16 eurocent, vinden de parlementariërs in de commissie voor industrie.

Vorige week kwam de commissie interne markt en consumentenzaken van het Europarlement ook al met voorstellen om de kosten van bellen, sms'en en internetten binnen de EU te beperken.

Het parlement moet eind april nog plenair stemmen over de plannen. Daarna zullen de bewindslieden uit de EU-landen, onder wie staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken), zich erover buigen. Die steunen de prijslimieten eveneens.