Het programma met de naam Mobile Millennium, is vanaf maandag vrij beschikbaar op het web. De onderzoekers hopen dat mensen het javaprogramma downloaden zodat het programma verder ontwikkeld kan worden. De bedoeling is dat Mobile Millennium moet werken op alle telefoons met GPS mogelijkheden, ongeacht fabrikant en operator.

Automobilist

Het programma stuurt de exacte locatie van de gebruiker richting de servers van de universiteit waar die informatie weer gekoppeld wordt aan een interactieve kaart die vervolgens weer op de mobiel van de automobilist verschijnt, met de laatste verkeersinformatie.

Door de exacte locaties te verzamelen onderstaat er een goed beeld van eventuele verstoppingen. Het grote verschil is met het eerder uitgekomen High Definition Traffic van TomTom is dat dit programma open is en te gebruiken.

'Het concept achter dit programma is dat iedereen een beetje informatie met elkaar deelt. Daardoor kan iedereen zien wat er zich verderop op de weg afspeelt,'zegt Quinn Jacobson, onderzoeksleider van Nokia in Californië. De ontwikkelaars verwacht rond april 2009 op de 10.000 gebruikers te zitten en concentreren zich voorlopig op de wegen rondom Palo Alto, een stad midden in de Silicon Valley.