Volgens het Agentschap Telecom waren er geen gegadigden voor het ongepaarde spectrum bestaande uit twaalf kavels van elk 5 MHz. Het is dus aan de minister van Economische Zaken (EZ) om te beslissen wat er nu met deze frequenties moet gebeuren, stelt het Agentschap.

Fax nooit ontvangen

Dit tot grote frustratie van Chris van Steenbergen van mobiele operator CallMax. Op het moment dat het Eindhovense bedrijf volgens afspraak geld wilde storten voor een bankgarantie, kreeg Van Steenbergen tot zijn verbazing te horen dat zijn bedrijf niet mee mocht doen. "Men had onze per fax verstuurde aanvraag nooit ontvangen." Van Steenbergen eist opheldering van de minister van Economische Zaken. Hij vindt dat het spectrum alsnog moet worden toegewezen aan partijen die daar gebruik van willen maken.

Het ministerie van Economische Zaken heeft Webwereld na aandringen een reactie gegeven. Woordvoerder Ruud Stevens zegt dat het ministerie over individuele deelnemers aan de veiling geen uitspraken kan doen. "De regeling rondom de veiling verbiedt ons dat. Ook over de veiling van het ongepaarde deel van het spectrum kunnen we niks zeggen."

"De minister van Economische Zaken beziet op dit moment hoe deze frequentieruimte alsnog kan worden uitgegeven." Het is dus maar de vraag of dat Van Steenbergens eis inwilligt om toewijzing aan de geïnteresseerde partijen, waaronder zijn bedrijf Callmax.

Die mobiele operator is opgericht in 1994 als landelijke aanbieder van semafoniediensten. Het bedrijf werd vooral bekend door de 'Maxer' die consumenten gratis kregen bij het inleveren van barcodes van Pepsi Max en de 'Space Maxer'. Later richtte het bedrijf zich meer op zakelijke gebruikers waaronder politie, brandweer, gemeentes en petrochemische bedrijven.

Mobiel Wimax

De gespecialiseerde mobiele operator biedt al enige tijd Mobile-Fi (IEEE-standaard 802.20), wat een alternatief is voor mobiel WiMax (802.16e) en UMTS (IMT-2000). Van Steenbergen wilde echter met de nieuwe frequenties vooral inzetten op WiMAX omdat Mobile-Fi een "gesloten technologie" is met een beperkte keuze aan apparatuur. CallMax wilde zich richten op buitengebieden.

Zo zou glasvezel draadloos kunnen worden 'doorgetrokken' op een manier zoals het volledig verglaasde Deventer dat nu al doet met een hoogfrequente dataverbinding. Steenbergen had 50.000 euro voor een of meerdere kavels willen betalen, vertelt hij tegen Webwereld. "Dat leek mij gezien de geboden bedragen op de overige frequenties niet onrealistisch." Het Agentschap Telecom wil geen toelichting geven op afzonderlijke gevallen.

Andere gegadigden?

Officieel is het onbekend of er vóór de veiling nog andere gedadigden waren voor het ongepaarde spectrum. Het Agentschap Telecom wil daarover geen mededelingen doen. Het was echter wel bekend dat er negen geïnteresseerde partijen waren.

Daaronder bevond zich ook WiMAX-aanbieder Worldmax, die in september vorig jaar nog bevestigde dat het wilde meebieden. Het bedrijf, dat mobiel breedband aanbiedt in alleen Amsterdam, meldde zich in april nog aan om als een belanghebbende partij, net als T-mobile, Tele2 en Ziggo 4, te kunnen pleiten in het kort geding over de veiling van KPN en Vodafone tegen het ministerie van EZ. Ter zitting wilde Keimpe Algra, de directeur van Worldmax, echter geen verklaring of pleidooi meer geven.

Worldmax moest al eerder zijn ambitieuze plannen om WiMAX landelijk uit te rollen herzien. Directeur Jeanine van der Vlist is toen vertrokken en financieel directeur Cor Veltman is vorige maand opgestapt. Bovendien houdt Defensie de landelijke uitrol van Worldmax-wimax tegen omdat de frequentie interfereert met een satellietafluisterstation in Friesland, onthulde Webwereld in maart. Worldmax was niet bereikbaar voor commentaar op de veilingkwestie en de klacht van Callmax.

Van negen bieders naar vijf

Van de negen gegadigden hebben er uiteindelijk maar vijf meegedaan aan de veiling: KPN, Vodafone, T-Mobile, Tele2 en een joint venture van kabelaars UPC en Ziggo. De vier overige partijen voldeden volgens het Agentschap Telecom niet aan de voorwaarden en zijn dus op voorhand afgewezen.

De Kamer en EZ hadden met de omstreden opzet van de veiling gehoopt op minimaal drie nieuwkomers. Maar met Tele2 en UPC/Ziggo zijn dat er slechts twee geworden. Bovendien blijft er van de beschikbare 190 MHz nu 60 Mhz bij het agentschap op de plank liggen.

Update:

Het ministerie van Economische Zaken komt nog met een vervolgreactie. Het ontkent dat CallMax is afgewezen, met als redenatie dat afwijzen niet kan omdat die operator niet is aangemeld voor de veiling.