Volgens Bernd Bäumler, senior manager van 7P Mobile, wil het bedrijf daarmee een enkel platform bieden om mobiele telefoons voor zakelijk gebruik te beheren. "Het is erg onhandig om voor verschillende platformen verschillende managementsystemen te gebruiken," vertelt Bäumler in Hannover. Het centraal managen van telefoons met verschillende besturingssystemen is volgens hem essentieel.

7P Mobile ziet een duidelijke trend naar het gebruik van smartphones binnen bedrijven. Daarom zou het zaak zijn om deze telefoons in de it-structuur te integreren. Vaak wordt daar nogal huiverig over gedaan omdat het moeilijk te beveiligen zou zijn, aldus Bäumler.

Samenwerking met Trend Micro

Daarom gaat 7P een samenwerkingsverband aan met digitale beveiliger Trend Micro. "Wij leveren de firewall, versleutelingsoftware en virusscanner", legt Jutta Lorberg, woordvoerder van Trend Micro uit. "Als een telefoon bijvoorbeeld wordt gestolen, kan de versleutelde informatie alleen worden uitgelezen met een wachtwoord. Daarnaast kunnen we gevoelige informatie op afstand van het apparaat verwijderen."

Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld de camera's van telefoons onklaar te maken. "Veel bedrijven vragen hierom". aldus Bäumler. "Vaak mag er in gebouwen niet gefotografeerd worden omdat er dan bedrijfsgeheimen naar buiten gesmokkeld kunnen worden."

Updates en migraties

Bäumler wil ook graag benadrukken dat het niet uitmaakt welke telefoonmaatschappij er gebruikt wordt. "Met onze software kunnen we wereldwijd de instellingen voor alle providers op afstand instellen. Zo hoeven werknemers niet meer naar de it-afdeling om fysiek deze instellingen door te laten voeren." Software updates en migraties kunnen ook op afstand uitgevoerd worden.

7P biedt afhankelijk van de grootte van een bedrijf een applicatie service, een managed service en systeem integratie.

Het Nederlandse GPXS ontwikkelt software waarmee bedrijven Blackberry's kunnen beheren. De firma verwacht binnenkort ook uit te breiden naar Windows Mobile apparaatjes.