ChatOps is nog geen term die veel bekendheid heeft, maar de aanduiding staat voor mogelijk een nieuwe revolutie in het gebruik van de smartphone. Kort gezegd: de messaging-apps worden de nieuwe app stores en primaire gui tegelijkertijd. Facebook, Atlassian en Google zijn er volop mee bezig en kunnen een mogelijke bedreiging zijn voor het succesvolle businessmodel van Apple, dat nog aan zijn App Store hangt als geldmotor.

In korte tijd hebben Google, Atlassian (van de chatapp HipChat) en Facebook achter elkaar bekend gemaakt dat ze werken aan het gebruik van apps binnen hun berichtendienst. Vooral Uber wordt genoemd als handige toevoeging. Facebook wil zijn Messenger uitrusten met een mogelijkheid via Uber een rit te bestellen, zodat je de chatapp daar niet voor hoeft te verlaten. Atlassian werkt aan eenzelfde feature in HipChat.

Google gaat een stapje verder

Google wil nog verder gaan. Het zegt te bouwen aan een chatapp waarvoor ontwikkelaars apps kunnen ontwikkelen die direct worden geïntergreerd in de berichtendienst. Je kan de apps direct gebruiken zonder download naar je smartphone en je hoeft voor het gebruik van de apps dus niet het gesprek te verlaten met je geliefde, je collega's of je moeder.

Dat maakt een app store als centrale plek voor alles wat je eventueel nodig hebt, minder prominent. En dus wordt het businessmodel van Apple wat wankel,concludeert Business Insider in dit artikel. Nu kennen we Apple als inventief genoeg om daar een oplossing voor te vinden, dus we wachten nieuwsgierig af.