Een bedrijf dat uit MIT is gegroeid, Eta Devices, heeft een nieuw ontwerp ontwikkeld voor signaalversterkers die 50 procent minder stroom verbruikten dan de huidige versterkers. Signaalversterkers in basisstations zijn grote stroomvreters en verbruiken 1 procent van de totale wereldwijde stroomproductie.

Verschillende voltages

Het ontwerp moet worden toegepast in smartphones, waardoor deze mobiele apparaten het een flink stuk langer met een acculading kunnen doen. Het is de bedoeling uiteindelijk één signaalversterker te gebruiken op de basebandchip, in plaats van verschillende types voor de verschillende standaarden als CDMA en GSM.

Signaalversterkers verbruiken veel energie in stand-by-modus. Dit omdat het schakelen van energiezuinige instelling naar een hogere instelling (nodig om signalen te verwerken) zorgt voor interferentie. Eta Devices heeft een techniek bedacht die zorgt voor meer variatie in de verschillende voltages die de chipset verwerkt en altijd de meest zuinige optie kiest.

Eerst LTE-basisstations

Eerst worden de zenders van telecombedrijven onder handen genomen. Signaalversterkers gebruiken 67 procent van de stroom die deze stations verbruiken en dat kan met de helft worden verminderd. Het bedrijf wil vanaf 2013 nieuwe LTE-basisstations uitrusten met de nieuwe versterker. De eerste doelen bevinden zich in ontwikkelingslanden waar veel brandstof wordt verbruikt door generatoren voor telecomapparatuur.

Eta Devices onthult de nieuwe versterker op telecomcongres Mobile World Congress in februari. Het uiteindelijke doel is de smartphonemarkt, waar de energiebesparing interessant is voor makers van consumentenelektronica, omdat er weinig spannende ontwikkelingen zijn geweest op het gebied van batterij-ontwikkeling.