Ceo Eric Schmidt van Google meldt het uitstel nu. Chrome OS zal "over enkele maanden" beschikbaar zijn, laat de hoogste baas van de internetreus weten. Hij doet deze onthulling op de Web 2.0 Summit in San Francisco, meldt de Britse ict-nieuwssite The Register.

Voor toetsenborden

Chrome OS is bedoeld voor netbooks, terwijl Google het mobiele besturingssysteem Android heeft gemaakt voor smartphones. Laatstgenoemde duikt echter op in tablets, met touch-schermen. Schmidt stelt dat Chrome OS op zowel netbooks als tablets beschikbaar zal zijn. Het is immers open source dus elke hardwarefabrikant kan ermee aan de slag.

De Google-ceo maakt nog wel het onderscheid dat Chrome OS is ontworpen voor netbooks; computers met een toetsenbord. Android is meer voor "oplossingen met touch-schermen". Chrome OS is in juli 2009 al aangekondigd, maar inmiddels is de netbookhype in de markt overgegaan in een tablethype, aangevoerd dooe Apple's iPad.

App store

Naast Chrome OS werkt Google ook aan een bijbehorende app store, die cruciaal is voor het netbookbesturingssysteem. Het op Linux gebaseerde Chrome OS is namelijk dichtgetimmerd voor de beveiliging, kan geen lokale applicaties draaien maar moet het doen met alleen webapps. De webwinkel geldt ook voor Google's webbrowser Chrome en is al wel geopend voor developers. The Register maakt gewag van geruchten dat de app store de oorzaak is voor het Chrome OS-uitstel.