Google Chrome, volgens het concern momenteel de meest populaire browser ter wereld, is nu ook beschikbaar voor op de iPhone en iPad. Tevens is Chrome de standaardbrowser op Android 4.1 geworden.

Google presenteerde de mobiele browser developerconferentie I/O. Binnen een paar uur nadat de software in Apple's App Store was verschenen, stond hij bovenaan de lijst met 'Top gratis' apps.

Voor bestaande Chrome gebruikers

Chrome op iOS is vooral bedoeld voor mensen die Chrome al gebruiken op andere computers, zodat ze hun instellingen, favorieten en openstaande pagina's kunnen syncen.

Snelheid, een van de speerpunten van Google's reclame voor Chrome, speelt niet mee, want de browser is een stuk trager dan mobiele Safari. Dat ligt aan Apple, die niet wil dat andere browsers als complete native app draaien op iOS.

Brakke Javascript engine

Chrome gebruikt niet zijn eigen browser-engine, maar gebruikt die van Safari. Daarnaast is Chrome gedwongen tot het gebruik van UIWebView, en die werkt met een tragere Javascript-engine dan Safari zelf. De Nitro Javascript-engine in Safari heeft 'just-in-time' (JIT) compilatie, maar bij UIWebView heeft Apple dat uitgeschakeld 'om security redenen'.

Uit de eerste Javascript benchmarks blijkt inderdaad dat Chrome 4 keer trager is dan Safari. Dat leidt in veel gevallen tot trage sites, aangezien steeds meer sites zwaar gebruik maken van Javascript.

Gebruikers kunnen Chrome ook niet als default browser instellen, die optie heeft iOS niet.

Google Drive op iOS

Naast Chrome is ook opslagdienst Drive beschikbaar voor iOS, al is de versie nog zeer basaal. Documenten online of offline lezen kan, maar aanmaken en wijzigen kan vooralsnog niet. Drive op andere platforms biedt nu eindelijke weer offline editing. Dat kon jaren geleden al, tot Google de stekker uit Gears trok.

Google heeft Drive in de backend een update gekregen, zodat het programma nu automatisch foto's en gescande tekst herkent.