Cisco koopt het netwerkbedrijf Intucell dat beheersoftware produceert voor mobiele operators. Intucell maakt self-optimizing network-software (SON) dat ervoor zorgt dat pieken en dips in het netwerkverkeer worden opgevangen om de verbinding stabiel te houden.

Commerciële kansen bij 4G-overgang

Met de aankoop breidt Cisco zijn portfolio voor mobiele netwerkapparatuur uit om te kunnen concurreren met giganten op de telecommarkt waaronder Huawei en ZTE. Die twee Chineze bedrijven zitten diep in dergelijke systemen voor telecomaanbieders. De Amerikaanse netwerkgigant betaalt 475 miljoen dollar voor Intucell om dat Israëlische bedrijf onder zijn vlag te kunnen voeren.

Juist nu 4G wereldwijd wordt uitgerold, kijken mobiele providers naar vervanging van onder meer basisstations en switches, waardoor er kansen liggen voor netwerkproducenten. Voor de verdeling van 4G-netwerkverkeer gebruikt bijvoorbeeld KPN routingsapparatuur van Huawei.

Datapieken opvangen

“Met de evolutie van LTE 4G zoeken mobiele operators steeds meer naar een kosteneffectieve en efficiënte manier om de vraag naar bandbreedte bij te benen en complex beheer te verminderen", staat te lezen in het persbericht van Cisco over de overname.

Voor telecom-operators is SON-software relevant, omdat verbindingen constant fluctueren op bepaalde momenten van de dag en afhankelijk van hoe druk het in een bepaald gebied is. De programmatuur van Intucell plant automatisch zulke verkeerspieken in en zorgt voor automatische configuratie en optimalisatie van netwerkverkeer.