Nu de halve wereld WiFi-hotspots aanbiedt, is het de hoogste tijd om oude protocollen achter ons te laten. De nieuwsdienst van Webwereld-uitgever IDG meldt dat netwerkgigant Cisco een plan ontwikkelt om te breken met de compatibiliteit van antieke WiFi-standaarden uit de jaren 90. Trage apparaten houden WiFi-verbindingen te lang bezet en zorgen bij alle gebruikers voor een tergend langzaam netwerk.

Daarom moest er maar eens een einde komen aan die compatibiliteit met standaarden als 802.11b of zelfs ouder. Cisco stelt voor om deze niet direct te schrappen uit WiFi-certificering, maar om twee trajecten op te zetten. De ene ondersteunt alles en de andere is een optioneel traject waaruit deze ondersteuning wordt uitgefaseerd. Dat garandeert vlottere draadloze verbindingen.

Slimme apparaten gebruiken juist 1 Mbps

Het voorstel is al direct omstreden. De komende jaren moet compatibiliteit juist hoog zijn wil het Internet of Things (IoT) een kans van slagen hebben, denken enkele netwerkdeskundigen. Zo werken trage apparaten vaak op een lagere frequentie met een groter bereik dan een nieuwer protocol.

Een slimme meter wiens signaal verschillende muren moet doorkruisen om de router te bereiken, heeft juist baat bij een 1 Mbps-verbinding. Het idee van Cisco, waarbij 6 Mbps bijvoorbeeld het minimum zou zijn, zou funest kunnen zijn voor de grootschalige inzet van dergelijke slimme apparatuur.