Het Special Operations Command (SOCOM) is onlangs een aanbestedingsprocedure gestart voor een pakket aan Android-apps. Die zijn bestemd voor gebruik door commando's tijdens militaire operaties. Het gaat onder meer om chatfuncties, bestandsoverdracht, het streamen van video en een whiteboard om kaarten op te tekenen, schrijft het Amerikaanse tech-magazine Wired.

P2p en encryptie

SOCOM noemt dit de Tactical Situational Awareness Application Suite (TactSA). Software-ontwikkelaars hebben tot half december om offertes uit te brengen. De speciale legeneenheden stellen wat specifieke eisen. Zo moeten de apps ontworpen zijn om ook goed te werken in gebieden met een slecht mobiel bereik. Ze moeten ook via peer-to-peer (p2p) verbindingen kunnen werken en voorzien zijn van encryptie. Ook moeten de apps automatisch kunnen reageren op het wegvallen van het netwerk of het verlies van datapakketten.

Geen Windows meer

SOCOM volgt met de Android-apps een andere koers dan de rest van het Amerikaanse leger dat met speciaal ontworpen hardware werkt. TactSA is bedoeld voor "lichtere apparaten met Android". De huidige mobiele systemen van de speciale eenheden draaien op Windows. Dat betreft de reguliere pc-uitvoering van Microsofts besturingssysteem, waar SOCOM onder meer de kaartenapplicatie FalconView op gebruikt.