Apple heeft vrijdag bij de International Trade Commission (ITC) van de Verenigde Staten om een importverbod gevraagd op Nokia-telefoons in de VS. Nokia verklaart tegenover persbureau Reuters zich met hand en tand te verzetten tegen die eis. Het Finse bedrijf heeft in december een vergelijkbare aanklacht ingediend tegen Apple bij diezelfde internationale handelsorganisatie voor de Amerikaanse markt.

Maanden wachten

De ITC moet nog reageren op beide aanklachten. De behandeling daarvan kan nog maanden in beslag nemen. De organisatie heeft tot anderhalf jaar de tijd om een definitief besluit te nemen.

De twee fabrikanten van smartphones zijn verwikkeld in een conflict over diverse patenten. De eerste juridische stap is gezet door Nokia, maar Apple heeft weer een tegenaanklacht ingediend. Volgens Apple schendt Nokia zeker dertien van zijn octrooien. De patenten betreffen niet alleen techniek, maar ook interfacekwesties.

Een omstreden patent gaat bijvoorbeeld over een visueel effect bij scrollen aan de onderkant van een pagina. De iPhone toont dan een leeg deel onder de pagina en veert vervolgens weer terug. Nokia zou dat visuele effect hebben gekopieerd.

Gsm-, umts- en wlan-patenten

Eind oktober heeft Nokia een aanklacht tegen Apple ingediend bij de Amerikaanse federale rechter. De Finse telefoonmaker beschuldigt Apple ervan tien patenten voor gsm-, umts- en wlan-standaarden te hebben geschonden.

Nokia verstrekt die technologie├źn al onder betaalde licentie aan circa 40 andere bedrijven. Volgens de Finnen maakt Apple al sinds de introductie van de iPhone gebruik van die innovaties zonder daarvoor te betalen. Gesprekken tussen de twee bedrijven over vergoedingen zijn vastgelopen.

'Kosteloos meeprofiteren'

"Apple probeert kosteloos mee te profiteren over de rug van Nokia heen", stelt de fabrikant. De innovaties hebben betrekking op draadloze data, spraakcodering, beveiliging en encryptie. Volgens Apple zijn Nokia's patenten niet noodzakelijk. Ook vindt de iPhone-maker het oneerlijke concurrentie als een bedrijf patenten kan bezitten op standaarden als gsm en wifi.